Tudomány az élet nagy kérdései

Mikor kezdtek el ruhát hordani az emberek?

Illusztráció: gorodenkoff / Getty Images
Illusztráció: gorodenkoff / Getty Images

Az öltözködés rendkívül fontos szerepet tölt be a társadalmunkban. A divatipar elképesztő mértékű bevételt termel, az embereknek pedig önkifejezési módot nyújt, igaz, az anyagok felhalmozódása komoly problémát okoz a Föld számára. Az IFLScience most arra kereste a választ, mikor váltotta fel a meztelenséget az öltözködés.

A jelenlegi legrégebbi közvetlen bizonyítékunk az öltözködésre a Tarkhan-ruha, amely egy vászonból készült, V-nyakú ing. A viseletet Flinders Petrie egyiptológus fedezte fel az első dinasztia egyik sírjában, az ókori egyiptomi Tarkhan-temetőben. A radiokarbonos kormeghatározás szerint a ruhadarab valamikor időszámításunk előtt 3482 és 3102 között készülhetett.

Bár sokaknak meggyőződése lehet, hogy ezelőtt is léteztek ruhák, a régészek egyelőre nem találtak ennél régebbi viseletet. Ez persze nem meglepő, ugyanis a mostani rutinnal ellentétben a régebbi ruhákat csakis biológiailag lebomló állati vagy növényi eredetű szálakból készülhettek, például gyapjúból vagy lenből. Ezek pedig gyorsabban lebomlanak: a Tarkhan-ruha is bizonyára csak azért maradt fenn, mert rendkívül száraz környezetben volt, ami megakadályozta a lebomlását.

Bár az igaz, hogy ez az ing a legrégebbi egész ruhadarab, nem ez a legkorábbi bizonyíték a szőtt textíliák létezésére.

A régészek a törökországi Çatalhöyük ősi település maradványaiban szőtt növényi alapú textíliák töredékeire bukkantak, amelyekről úgy vélik, körülbelül 8500 évesek. Ennél azonban jóval régebbi bizonyítékok is vannak: a grúziai Dzudzuana-barlangban a kutatók olyan vad lenszálakat fedeztek fel, amelyek nagyjából 30 ezer évesek.

Ám ahhoz, hogy megfejtsük, mikorra nyúlik vissza a ruhadarabok eredete, a tetvek segítségét kellett kérni. A kutatók ezért megvizsgálták a fej- és a testtetvek DNS-ét, amiből kiderült, hogy utóbbiak mikor keletkeztek. Az egyik legfrissebb becslés szerint a testtetű valahol 83 ezer és 170 ezer évvel ezelőtt válhatott el a fejtetűtől, ami a ruházat megjelenésére utalhat. Ez azonban csak egy durva becslés, és mivel a testtetvek alkalmazkodásához időre lett volna szükség, a ruházat valamivel korábban is megjelenhetett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik