Tudomány

Vörös lidércet fotóztak Gyuláról

Ritka égi jelenséget, egy úgynevezett vörös lidércet sikerült megörökítenie Szűcs Gábornak Gyuláról – számolt be róla az Időkép. A látványos villanás egy zivatarfelhő felett jelent meg, amely Szerbiában tombolt hétfő éjjel.

A vörös lidércek magaslégköri fényjelenségek, amelyek csupán a másodperc tört részéig láthatók a villámokkal egy időben. Viharfelhők felett keletkeznek, és akár 50-90 kilométeres magasságig is nyújtózkodhatnak.

Egyedi színükért az elektromos töltéssel interakcióba lépő nitrogén felel. A jelenségek változatos formát ölthetnek, megnevezésük a népi hiedelmekre utal – angolul red sprite-nak, azaz vörös koboldoknak, manóknak, tündéreknek hívják őket. A vörös lidérceket sokáig csak elmondásokból ismerték, tudományosan csak 1989-ben írták le őket, azóta azonban az Antarktikát leszámítva minden földrész felett észlelték őket. Megfigyelésüket rövid időtartamuk, a felhők, illetve a fényszennyezés komolyan megnehezítheti.

Szűcs Gábor / Időkép

A vörös lidércek mellett más magaslégköri fényjelenségek is léteznek, például az óriás nyalábok, amelyek a legritkább és legerősebb fajta villámok a Földön. Ezekből évente csupán 1000 fordul elő világszerte, és ötvenszer erősebbek egy átlagos villámcsapásnál. Ránézésre felfelé törő, vörös színű villámoknak látszanak, és a talajtól számítva akár 80 kilométeres magasságig is nyújtózhatnak, elérve az ionoszféra alját.

Az óriás nyalábokat nagyjából 20 évvel ezelőtt fedezték fel és a tudósok máig keveset tudnak róluk, rejtély például, hogy miért felfele törnek, ahelyett, hogy a földbe csapnának.

Kapcsolódó
Hátborzongató légköri jelenséget fotóztak
A kép egy hawaii obszervatóriumnál készült.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik