Tech

Hátborzongató légköri jelenséget fotóztak

Különös légköri jelenséget örökítettek meg a hawaii Mauna Keán álló Gemini Obszervatóriumnál – írja a Live Science. A vörös lidércek és a kék nyalábok a légkör felső részében alakulnak ki elektromos kisülések hatására. Előbbiek jellemzően vörösek vagy narancssárgák, ritkább esetben kékeszöldek, és 50-80 kilométeres magasságban jönnek létre. A vörös lidérc elnevezése a magyar mitológia démonára utal – nem véletlenül, hiszen a jelenség látványa kissé hátborzongató.

Nem ritka, hogy a vörös lidércek medúzára emlékeztető formát öltsenek.

Ezen jelenségek főként a normál, alacsonyabb régiókban létrejövő villámokhoz kapcsolódnak. A kék nyalábok ezzel szemben a viharfelhők tetején alakulnak ki a pozitív és negatív töltöttségű részek között.

International Gemini Observatory/NOIRLab/NSF/AURA/A. Smith

A jelenségeket egy módosított tükörreflexes kamerával fényképezték le. A gépet az obszervatórium 4200 méteres magasságban fekvő északi távcsövére telepítették, és abba az irányba néz, ahonnan a legnagyobb eséllyel érkezhetnek viharok.

Bár vörös lidérceket és kék nyalábokat a felszínről ritkán látni, viszonylag gyakoriak a viharok felett. A közelmúltban a Nemzetközi Űrállomásról is sikerült megfigyelni hasonló fényjelenségeket.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik