Tudomány

Kiderült, ki alkotta az ezeréves viking rúnákat

lauradibiase / Getty Images
lauradibiase / Getty Images

Kiderült, ki véshette a rúnákat a híres viking kori Jelling kövekbe – írja az IFLScience. A Dániában található, 10. századi emlékmű két hatalmas kőből áll, amelyekből az egyiket III. Gorm dán király emelte felesége, Thyra tiszteletére, másikat pedig fiuk, Kékfogú Harald király állíttatta szülei emlékére.

A második szikla felsorolja Harald legnagyobb teljesítményeit is, köztük Dánia és Norvégia meghódítását, valamint a dánok keresztény hitre térítését. A két kövön található minták igazán különlegesnek számítanak: rúnaírás és vésett képek is találhatóak rajtuk, ráadásul a fiatalabb emlékművön látható Jézus Krisztus első skandináv ábrázolása is.

A Dán Nemzeti Múzeum szakértői egy új kutatás során 3D szkennelés segítségével sikeresen megállapították, hogy ki is készíthette az 1000 éves mintákat.

Amint a kézírásnak, úgy a vésett rúnáknak is vannak jellegzetességeik, amelyek vizsgálatával azonosítható az alkotó. A kutatók a Jelling kövek mintáin észrevett jellegzetességeket összehasonlították más, korabeli vésett rúnákéival, így rájöttek, hogy egy bizonyos Ravnunge-Tue nevű rúnaíró készítette azokat.

Kapcsolódó
Viking kori kincsre bukkantak fémkeresővel
Az ezeréves tárgyra Angliában találtak rá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik