Tudomány

Miért hullottak 15 centis jégdarabok Olaszországban?

Lorenzo Di Cola / NurPhoto / AFP
Lorenzo Di Cola / NurPhoto / AFP

Az elmúlt időszakban sorra érkeztek a hírek az Észak-Olaszországban tomboló heves szupercellákról, melyeket 10-15 centiméter átmérőjű, sőt még ennél is nagyobb jégeső kísért, a rekord egy 19 centis jégdarab volt – írja az Időkép.hu. Mi lehet az oka annak, hogy ebben a térségben ilyen pusztító jégeső tudott kialakulni?

A zivatarokban erős a meleg levegő feláramlása, annál tovább „tartja” olyan magasságban a kialakuló jégdarabokat, hogy azok más jégszemekkel egyesülve egyre nagyobbra nőnek. A jégnövekedés a zivatarfelhőkben a 0 és -40 °C között légrétegben zajlik, ami a szupercellákban nagyjából 3-8 kilométeres magasságban van. Minél több időt töltenek a jégnövekedési régióban a jégszemek, annál nagyobbra tudnak nőni, ehhez pedig erős és hosszú ideig fennálló feláramlásra van szükség, ami

képes még a nagyobb jégdarabokat is magasban tartani, melyek így extrém méreteket tudnak ölteni.

Észak-Olaszországot északról az Alpok magas vonulatai veszik körül, délről viszont nyitott a Földközi-tenger felé. Az északnyugat felől érkező hidegfrontok hullámot vetnek az Alpokon, vagyis a hideg levegő a felszín közelében csak a hegységet megkerülve tud beáramlani. A hegyek felett, a magasban azonban megtörténik a lehűlés, és mivel a felszínen később érkezik meg a lehűlés, így nagy mennyiségű meleg-nedves levegő tud felhalmozódni a Pó síkság felett. Tehát a magasban lehűl, a felszínen felmelegszik a levegő, ami hatalmas légköri labilitás kialakulásához vezet.

Ráadásul a délnyugat felől Észak-Olaszországba beáramló meleg légtömeg nekiütközik az Alpok vonulatainak, ami feláramlásra készteti a levegőt, és már be is indulnak a heves zivatarok, melyek hamar szupercellává fejlődnek a rendelkezésre álló nagy szélnyírásnak köszönhetően. Most is ez a folyamat játszódott le Olaszországban, ahol az Alpok déli vonulatainál egymás után indultak be az erős, nagy csapadékú szupercellák.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik