Tudomány

Földrengések valószínűségét kutatják magyar tudósok

Haje Jan Kamps / EyeEm / Getty Images
Haje Jan Kamps / EyeEm / Getty Images

Természeti katasztrófák kialakulásának valószínűségét, valamint az azok által okozott károkat vizsgálják műholdakkal a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) geográfusai – írja az MTI az SZTE közleménye alapján.

A műholdas adatokat a katasztrófavédelem számos területén használják: egy adott területről két eltérő időpontban készült műholdas felvétel összevetésével észlelhetők a nagyon kis felszíni deformációk is, amelyek utalnak egy terület szeizmikus aktivitására. A megfigyelések segítségével feltérképezhető a földrengés-veszélyeztetettség, így akár meghatározható lehet a jövőbeni földrengések valószínűsége is.

A földmozgást követően ugyanez az eljárás felhasználható a földrengés epicentrumának meghatározásához és a károk felméréséhez. A rengés előtt és után készült nagy felbontású optikai felvételek összehasonlításával fel lehet mérni a károk mértékét, és meghatározható, hol van szükség a legnagyobb segítségre.

A képek azt is megmutatják, mely épületek semmisültek meg, és milyen költségekkel jár a helyreállítás. A műholdas navigációs rendszerekkel kombinált digitális térképek abban is segíthetnek a katasztrófavédőknek, hogy elérjék a rászorulókat.

Magyarországon a földrengések nem jelentenek nagy veszélyt, azonban árvíz vagy belvíz gyakran előfordulhat. E kockázatok értékeléséhez pedig nyomon kell követni a felszínváltozásokat, így az SZTE munkája hazánkban is hasznos lehet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik