Tudomány

Tojásban kuporgó dinóembriót találtak

Megkövesedett tojásában kuporgó bébidinoszaurusz rendkívül jó állapotban megőrződött csontvázára bukkantak Kínában, a lelet új információkkal szolgál az ősi állatok fejlődéséről, és a mai madarak és a dinoszauruszok közötti kapcsolatról – írja a BBC.

Az optiroszauruszbébi egy eddig csak madaraknál tapasztalt kuporgó pózban van – állapította meg vizsgálata során a kínai-brit kutatócsoport. Ez az a póz, amit az állatok a kikelés előtt vesznek fel. Az embrió a vizsgálatok alapján legalább 66 millió éves lehet.

A kutatók arra a kérdésre keresik a választ, hogy ez a viselkedés már a kréta korban, 145-66 millió évvel ezelőtt kifejlődött-e a theropodák rendjébe tartozó optiroszauruszoknál, melyekből később a madarak kialakultak. A lelet arra enged következtetni, hogy igen.

Az optiroszaurusz név egyébként tojáslopó gyíkot jelent, ezek az állatok a mai Ázsia és Észak-Amerika területén éltek. Steve Brusatte paleontológus professzor, aki része a kutatócsoportnak, Twitteren osztotta meg, hogy ez az egyik leglenyűgözőbb dinófosszília, amit valaha látott.

A fosszilizálódott embrió a dél-kínai Csianghszi tartományban lévő Kancsou városból származik, 2000 óta hevert egy raktárban. A Jingliang Természettudományi Múzeum munkatársai a 2010-es években több fosszíliát dinoszaurusztojásként azonosítottak, ekkor fedezték fel a most vizsgált csontokat is – közölte Lida Hszing, a Pekingi Földtudományi Egyetem munkatársa.

A felfedezett bébidinónak a Baby Yingliang nevet adták. Az állat fejtől farokvégig 27 centiméter hosszú, és egy 17 centiméter hosszú tojásban kuporog. A fosszíliát további vizsgálatnak vetik alá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik