Tudomány

A Stonehenge-nél is ősibb építményekre bukkantak a sivatagban

Az Arábiai-félsziget északnyugati, sivatagos területén furcsa, szögletes struktúrák találhatóak – írja a Live Science. Egy új tanulmány alapján a kőből kirakott formák 7 ezer évesek, és egy ősi, szarvasmarhákhoz köthető kultusz emlékei lehetnek.

A musztatilnek nevezett struktúrákból már több mint ezret azonosítottak Szaúd-Arábiában. Megjelenésük változatos, de általában négyszögletesek, és két emelvényből állnak, melyeket két fal köt össze. Egyes musztatilek közepén állókövek vagy kamrák is vannak. A friss eredmények összhangban állnak azzal a korábbi elmélettel, mely szerint a struktúrák szertartásos célokat szolgáltak.

Melissa Kennedy, a Szaúd-Arábiában folyó légi régészeti projekt igazgatóhelyettese szerint a térség musztatiljei a világ legkorábbi ismert, nagy méretű rituális emlékhelyei.

A struktúrák nagyjából 2500 évvel ősibbek a Stonehenge-nél.

Az új vizsgálat alapján a musztatilek a vártnál jóval komplexebbek.

Saud Alrshiad / Getty Images

A struktúrák többségét már megrongálták, illetve kifosztották, 2019-ban azonban egy érintetlen lelőhelyre bukkantak. A musztatil belsejében szarvasmarha-csontokat, illetve szarvakat találtak, de juhok, kecskék és gazellák maradványai is előkerültek. A szakértők úgy vélik, ezek olyan áldozatok nyomai, amelyeket az egykori kultusz követői mutattak be. Mivel a korszakban írást még nem használtak, a korabeliek hiedelemvilága nem ismert. A térségben hasonló korú sziklarajzokat is feltártak, ezeken marhapásztorkodás és vadászat látható.

A felfedezés megerősíti, hogy a korszakban a régió sokkal barátságosabb volt, és sokkal több csapadék hullott a területre. A szarvasmarháknak ugyanis rengeteg vízre van szükségük.

A musztatilekkel kapcsolatban még rengeteg a kérdés, azt például nem tudni, hogy miért építették őket sokszor tűzhányók oldalába. Egyelőre azt sem sikerült megválaszolni, hogy egyes struktúrák miért kifejezetten látványosak, míg más musztatileket gyakorlatilag elrejtettek építőik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik