Tudomány

Kiderült, miért borítja hó a Pluto hegyeit

Magyarázatot találtak arra, hogy mi alakítja ki a Pluto hegyeit borító hószerű anyagot – írja az MTI. Úgy tűnik, nem jég, hanem fagyott metán alkotja a hósapkákat.

A NASA New Horizon űrszondája 2015-ben fedezte fel a havasnak tűnő hegyeket a törpebolygón.

Hasonló vidéket még sehol máshol nem figyeltek meg a Naprendszeren belül, csak a Földön.

Míg bolygónkon a légköri hőmérséklet a magassággal arányosan fokozatosan csökken, a Plutón fokozatosan emelkedik a Napból érkező sugárzás hatására.

Kép: NASA/Johns Hopkins University Applied Physics Laboratory/Southwest Research Institute/Alex Parker

A Francia Nemzeti Tudományos Kutatóintézet (CNRS) vezette nemzetközi csoport elsőként állapította meg, hogy a Pluto hegyein a hó tulajdonképpen fagyott metánból áll. A gáz nyomai jelen vannak a törpebolygó légkörében is, csakúgy, mint ahogyan a vízpára is megtalálható a Földön.

A szakértők egy klímamodell segítségével vizsgálták, hogy miként alakulhat ki ennyire különböző körülmények között ilyen hasonló táj. A kutatók arra jutottak, hogy különleges dinamikája miatt a Pluto légköre nagy magasságokban gázállapotú metánban gazdag, emiatt pedig csak a hegyek csúcsa van olyan magasságban, ahol a légkör elég metánt tartalmaz ahhoz, hogy kondenzálódjon. Kisebb magasságokban az atmoszférában túl kevés a metán ahhoz, hogy jég alakuljon ki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik