Tudomány

Újabb kutatás igazolja: nincs élet a Mars felszínén

Edgard Rivera-Valentín, az amerikai Hold- és Bolygótudományi Intézet munkatársa és kollégái a marsi klímát modellezték – írja a Phys.org. A szakértők a légkör és a műholdas adatok vizsgálatával akarták kideríteni, hogy a bolygó felszínén található sós vízben lehet-e a földihez hasonló élet.

Az alacsony hőmérséklet és a szélsőségesen száraz környezet miatt a felszínen egy csepp víz pillanatok alatt megfagy, vagy elpárolog, hacsak nem tartalmaz oldott sókat. Egy ilyen keverék már jóval lassabban fagy meg, illetve párolog, mint a tiszta folyékony víz. A kutatásban a szakértők olyan régiókra koncentráltak, ahol az információk alapján elméletileg hosszabb ideig is jelen lehet a folyadék.

Kép: Getty Images

A szakértők klímamodellezéssel mérték fel, hogy a sós oldatok mennyi ideig maradhatnak fenn. A csapat arra jutott, hogy a száraz környezetben alacsonyabb hőmérsékletre van szükség, hogy megfelelő maradjon a páratartalom. A sós víz minimum hőmérséklete viszont -48 Celsius-fok lehet, ez alatt az élet – a Földön legalábbis – nem képes boldogulni.

Az adatok alapján az oldat a marsfelszín 40 százalékán jelen lehet, de csak szezonálisan, korlátozott időtartamig, az év 2 százalékában.

Bár a Földön számos extrém körülményeket elviselő létforma él, ilyen környezetben még ezek is elpusztulnának.

A sós víz csak olyan alacsony hőmérsékleten képes stabilabb maradni, melyen a földi létformák nem maradhatnak fenn. A friss eredmények így alátámasztják azt az elképzelést, mely szerint a Mars felszínén nem lehet élet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik