Tudomány

Búvárkodó nagymamák jöttek rá, hogy tele van mérgeskígyóval a népszerű üdülőhely

Hét, magukat a “fantasztikus nagymamáknak” nevező nyugdíjas segített felismerni, hogy Új-Kaledónia egyik népszerű üdülőhelyénél, Baie des Citronsnál már nemcsak az ártalmatlan tengeri kígyók, hanem a kifejezetten mérges rokonaik is megjelentek – írja az IFL Science.

A 60-as és 70-es éveikben járó, hobbibúvár hölgyek rájöttek, hogy a kisebb, ártalmatlan teknősfejű tengerikígyók mellett megjelentek a nagyobb, óriás tengerikígyók (Hydrophis major) is a környéken, amelyek akár másfél méteresre is megnőnek, és harapásuk mérgező.

Az Új-Kaledóniai Egyetem kutatói már régóta tanulmányozzák a teknősfejű tengerikígyókat, de nem sikerült dokumentálniuk a mérgeskígyókat, legalább is nem olyan egyedszámban, amivel érdemes lenne külön foglalkozni. A kutatók egy évben átlagosan 10-et találtak belőlük – a fantasztikus nagymamáknak viszont sikerült ugyanennyi idő alatt 250-et is dokumentálni.

A nagyik az összes óriás tengerikígyóról küldtek képet a kutatóknak, amikkel összefutottak. Érdekes megjegyezni, hogy bár Baie des Citrons egy népszerű üdülőhely, egyelőre nem érkezett jelentés arról, hogy bárkit megtámadtak volna a tengerikígyók, ez valószínűleg óvatos természetüknek köszönhető. A fantasztikus nagymamák is arról számoltak be, hogy egyik kígyó sem volt velük agresszív, inkább kíváncsi, majd gyorsan el is iszkoltak, amint rájöttek, hogy emberek közelítették meg őket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik