Tudomány

A tengeri kígyók háremben élnek

24.hu
24.hu

2011. 04. 26. 08:07

Az ausztráliai vízi kígyók nőstényei egyetlen hímért bomlanak.
Korábban a témában:

Eddig általánosnak hitték azt a szaporodási szabályt a hüllőknél is, hogy több hím több nőstényt termékenyít meg, de a mérgessiklószerű ausztrál tengerikígyóféléknél ez másképpen működik.

Queenslandi tudósok több tengeri kígyócsaládot vetettek vizsgálat alá. 12 vonóhálóval kifogott 6 fajba sorolható tengeri vemhes tengerikígyónak és meg nem született utódjainak a DNS-ét elemezték. Igen csak meglepődtek, amikor a kifogott egyedek esetében fajonként az ivadékoknak egy biológiai apja volt.

Az ausztrál biológusok nem értik még, mi lehet az oka, hogy a tengerikígyók szeretik a többnejűséget, és a nősténykígyók egy hímet tartanak szaporodás szempontjából dominánsnak.

AJÁNLOTT LINKEK:

Tudj meg még többet a tengerikígyók szaporodásáról! (New Scientist)
Tanulmány (Journal of Heredity)
Tengerikígyó-félék (Wikipedia)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Budapest, 2016. március 2.
Palich Etelka, a Miniszterelnökség területi közigazgatás irányításáért felelős helyettes államtitkára beszédet mond a fogyatékossággal élő felsőoktatási hallgatók közigazgatási ösztöndíjprogramja őszi szemeszterének záró-, illetve tavaszi szemeszterének nyitórendezvényén és oklevélátadóján a Közigazgatási és Igazságügyi Hivatal Csekonics-termében 2016. március 2-án.
MTI Fotó: Balogh Zoltán
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.