Tudomány zöldövezet

Kanos varangyok támadtak a kígyóra

Az óriásvarangy Ausztrália legrettegettebb állata, az invazív faj egyedei mindent felfalnak, ami az útjukba kerül. És mindennel megpróbálnak párosodni, ami mozog.

Év végén óriási esőzések sújtották az Ausztrál Kununurra városának környékét. Paul Mock ezért döntött úgy az éjszaka közepén, hogy felkel, és megvizsgálja a közeli víztározó gátját – biztos, ami biztos.

Útközben azonban nem várt jelenet szemtanúja volt: egy 3,5 méteres piton hátán vagy tucatnyi óriásvarangy lovagolt:

Kígyóvonat? Akár…

Vicces magyarázat, hogy kígyó hátán lovagolva menekültek az áradás elől, de erről szó sincs. A hím varangyok tévedés áldozatai lettek, nőstény fajtársuknak nézték a kígyót és párosodni akartak vele. A „tévedés áldozatai” azért nem teljesen ártatlanok, sőt: ezek az állatok szerelmi hevületükben mindenre rámásznak, ami mozog, sőt arra is, ami nem.

Az IFL Science által idézett biológus, Jodi Rowley feleleveníti,amikor óriásvarangyok egy vízben rothadó mangóval próbáltak intim kapcsolatba kerülni, sőt még küzdöttek is érte. Íme:

Nincs menekvés

Szerencsétlen piton a maga több mint háromméteres testével hiába a legrettegettebb ragadozók egyike, a kanos varangyokkal szemben tehetetlen, a kétéltűek bőre ugyanis mérget termel, halál fia, aki elfogyasztja őket. Szerencsétlen kígyónak pedig a száján kívül más eszköz nem áll rendelkezésére, szabadulásban akkor reménykedhet, ha a varangyok belátják tévedésüket.

Az óriásvarangyot egyébként tudatosan telepítették Ausztráliába, eredetileg az ültetvényeket károsító nádbogár elleni biológiai védekezés céljából. Csakhogy a dolog fordítva sült el, az állatok – főleg a keleti partvidéken – iszonyatos mértékben elszaporodtak, és óriási károkat okoznak az őshonos élővilágban.

Illusztráció: Andrew Mock/Twitter

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik