Tudomány zöldövezet

Betiltott tűzijáték: megmenekültek a tatai vadludak

A szilveszteri tűzijáték és petárdázás tiltásának köszönhetően hosszú idő után most először maradtak meg a vadludak a tatai Öreg-tavon.

A Ramsari Egyezmény által is védett tatai Öreg-tavon telelő több tízezernyi vízimadár nyugalma érdekében Tata Város Önkormányzata merészet lépett, és rendeletben tiltotta be november 1-február 28. között a nagy fény- és hanghatással járó pirotechnikai termékek használatát.

A helyi összefogás eredményeként több mint 13 000 vadlúd a tavon maradt, amire hosszú évek óta nem volt példa

– áll a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület közleményében.

Elég volt a helyi rendelet

A tatai Öreg-tó Európa egyik legjelentősebb vadlúd gyülekezőhelye, ám a sok ezernyi madár többsége vagy mindegyike a szilveszteri tűzijátékok hatására hosszú évek óta elmenekült ezen az éjszakán, és sokszor hetekig is eltartott, mire visszamerészkedtek, de már jóval kisebb számban.

A civil szervezetek tagjai és a legtöbb városlakó nagy várakozással tekintett a mostani szilveszter elé, hiszen a tét nem volt kicsi. Vajon képes-e a helyi rendelet védelmet biztosítani a nemzetközi jelentőségű Öreg-tó madárvilágának? A tapasztaltak messze felülmúltak minden várakozást.

Nagy részük maradt

A Szilvesztert megelőző hét és az év utolsó estéje is szokatlanul csendes volt, ennek köszönhetően alkonyatkor mintegy 23 000 vadlúd húzott be éjszakára. Éjfélkor aztán mégiscsak elindult némi durrogtatás, de ez a korábbi évek szintjét meg sem közelítette. A város legmagasabb pontjáról jól lehetett látni, hogy a környező községekben jóval nagyobb tűzijátékozás zajlott, mint a tízszer nagyobb Tatán.

Az óvatosságukról ismert vadludak közül csak kis csapatok kezdtek el kirepülni az Öreg-tóról, a többség az első riadalom után visszaszállt a tó vizére. Január első napjának reggelén az MME tagjai felmérték az Öreg-tó madárvilágát, és örömmel állapították meg, hogy a ludak nagy része, több mint tízezer madár itt maradt, amire évek óta nem volt példa.

Illusztráció: MTI/Bodnár Boglárka

Ajánlott videó

Olvasói sztorik