Tudomány

Ezt érdemes tudnia az évszázad holdfogyatkozásáról

2018. július 27-én éjjel lesz az évszázad leghosszabb teljes holdfogyatkozása. A különleges égi eseményt ráadásul Magyarországról is megcsodálhatjuk. Cikkünkben összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat a jelenségről.

MIKOR ÉS HOL ÉRDEMES NÉZNI?

A péntek esti teljes holdfogyatkozás kivételesen hosszú, 1 óra 43 perces lesz – írja a Space.com. Az esemény hossza így csupán 4 perccel marad el minden idők leghosszabb teljes holdfogyatkozásától. A jelenséget kísérő félárnyékos és részleges fogyatkozással együtt ráadásul a folyamat közel 4 órán át lesz észlelhető a délkeleti-déli égbolton. A tökéletes látvány érdekében úgy kell megválasztani a kilátóhelyet, hogy jó rálátásunk legyen délre − a Hold viszonylag alacsonyan jár majd. Északi tájolású lakásból teljesen lemaradhatunk az eseményről.

Így biztos nem marad le az évszázad holdfogyatkozásáról
Mutatjuk az oldalt, ami minden település esetében pontosan megmondja, mikor kell az eget nézni.

Hazánkból sajnos nem nézhetjük végig az egész folyamatot, hiszen a teljes fogyatkozást megelőző félárnyékos esemény már azelőtt megkezdődik, mielőtt Magyarország felett felkelne a Hold. Egy darabig ráadásul a Nap is zavarni fogja a kilátást. Igaz, így is szerencsésebbek vagyunk, mint Észak-Amerika lakói, akik semmit sem fognak látni az eseményből − azért őket sem kell sajnálni, hiszen tavaly nyáron megtekinthettek egy teljes napfogyatkozást.

Maga a teljes holdfogyatkozás magyar idő szerint 21:30-kor kezdődik, a csúcs pedig 22:21-kor lesz.

A holdfogyatkozás megtekintéséhez − a napfogyatkozással ellentétben − nincs szükség speciális védőfelszerelésre. Ahhoz, hogy megcsodáljuk a folyamatot, csupán tiszta égboltra lesz szükségünk.

MIÉRT ILYEN HOSSZÚ?

A Nap, a Föld és a Hold mozgása nincs összhangban − írja a Live Science. Évente minimum négyszer azonban az égitestek egy vonalba esnek: egymást felváltva egyszer a Föld van a Hold és a Nap között (ez a holdfogyatkozás), egyszer pedig a Hold van a Föld és a Nap között − ilyenkor látható napfogyatkozás.

Az együttállás azonban ritkán tökéletes, ezért gyakran csak részleges események jönnek létre.

A holdfogyatkozás időtartamát a Hold helyzete határozza meg, miközben áthalad a Föld árnyékán”

− nyilatkozta Noah Petro, a NASA Goddard Űrközpont munkatársa a Space.com-nak.

Részleges fogyatkozás esetén például az égitest csak részben lép be bolygónk árnyékába, az úgynevezett umbrába vagy árnyékkúpba. Pénteken azonban a Hold szinte épp az árnyék közepén fog átvonulni, így teljes fogyatkozást láthatunk majd.

Kép: NASA Ames Research Center/Brian Day

Ez az esemény hosszára is hatással lesz. A jelenség napján ráadásul a Hold pályája azon részén fog haladni, amely kifejezetten messze esik a Földtől − ezért a Holdat valamivel kisebbnek látjuk majd a szokásosnál. Hasonló módon, nyár lévén a Föld is épp a legmesszebb jár a Naptól, ezért nagyobb árnyékot képes vetni kísérőjére.

Ezek a tényezők tovább növelik a fogyatkozás időtartamát.

A fentiek természetesen azt is jelentik, hogy a leghosszabb holdfogyatkozások épp nyárra szoktak esni.

MI AZ A VÉRHOLD?

Angol nyelvterületen a teljes holdfogyatkozás során látható égitestet gyakran nevezik vérholdnak (blood moon). A kifejezés igen találó, és hazánkban is egyre többször hivatkoznak így az eseményre.

A teljes fogyatkozás során a Hold valóban vörös/barna árnyalatot ölt.

A színelváltozást hasonló tényezők okozzák, mint a naplemente színét.

Amikor a Hold bekerül az umbrába, nem válik teljesen sötétté, némi napsugár eléri a felszínét. Ez a fény a Föld mögül érkezik, a sugaraknak azonban csak a töredéke képes átverekedni magát a bolygó peremén. A fény ráadásul szóródik a Föld légkörében. Az atmoszféra megszűri a sugarakat, a rövidebb hullámhosszok, így a látható fény kék vagy zöld tartománya például képtelen átjutni a légkörön.

A vöröses szín intenzitását az árnyékkúphoz viszonyított helyzet mellett az atmoszféra aktuális állapota is befolyásolja.

Nagyobb vulkánkitörések után például a felszabadult részecskék jobban szűrik a fényt.

A végeredmény tehát egy vöröses Hold lesz, melynek kialakulását az alábbi, a 2018 januári teljes holdfogyatkozást bemutató videón is megnézheti.

MIKOR LÁTHATJUK LEGKÖZELEBB?

A következő teljes holdfogyatkozásra nem is kell sokat várnunk, már 2019 januárjában be fog következni. Igaz, ez az esemény jóval szerényebb lesz, csupán 1 óra 2 percig fog tartani − Magyarországról pedig ennél is jóval rövidebb ideig nézhetjük majd.

Kép: NASA

A július 27-i teljes holdfogyatkozásnál hosszabb jelenséget valószínűleg a maiak közül csak kevesen fognak látni életükben. A következő jelentősebb esemény ugyanis 2123. június 9-én lesz, ez 1 óra 46 perc 6 másodpercig tart majd, így csupán 54 másodperccel marad el a lehető leghosszabb teljes holdfogyatkozás időtartamától.

Megörökítette a holdfogyatkozást?

Küldje el képeit a techtud@24hu e-mail címre, tárgynak pedig ezt adja meg: holdfogyatkozás.

(Kiemelt kép: Pixabay)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik