Tech

Így biztos nem marad le az évszázad holdfogyatkozásáról

Ahogy már beszámoltunk, péntek este különleges égi jelenségnek lehetünk tanúi: a 21. század leghosszabb teljes holdfogyatkozásának, ami során a Hold fokozatosan fog elvörösödni. Az esemény maximuma magyar idő szerint 22:21-kor lesz látható, a holdfogyatkozás pedig 1 óra 43 percen át fog tartani – ezzel csupán 4 perccel marad el minden idők leghosszabb teljes holdfogyatkozásától.

A hét végén jön az évszázad holdfogyatkozása
Ennél hosszabb teljes holdfogyatkozás nem lesz a 21. században.

Ha nem szeretné elszalasztani a különleges jelenséget, ami csak egyszer látható az életben, akkor érdemes meglátogatni ezt az oldalt, ahová beírva az éppen aktuális tartózkodási helyet, a rendszer megmondja, hogy mikor kell felnézni az égre, hogy ne maradjunk le a nem mindennapi látványról.

A holdfogyatkozás pontos adatai Budapestet illetően – Forrás: 24.hu

Budapestet bepötyögve például látszik, hogy a Hold 20:15-kor kel fel, kilenc perccel később pedig már el is kezdődik a részleges holdfogyatkozás, mikor a Hold belép a Föld árnyékába. A bolygónk mellett található égitest 21:30-kor tűnik majd el teljesen, a tetőzés 22:21-kor várható, és a Hold 23:13-kor bukkan fel újra, és az égi jelenség 00:19-kor ér majd véget.

Nekünk magyaroknak ráadásul szerencsénk van, ugyanis sok területen a Nap fel fog kelni, mire a holdfogyatkozás befejeződne, nálunk viszont épp fordított a helyzet, a megfigyeléshez ráadásul nincs szükség olyan speciális eszközökre, mint a napfogyatkozások esetében.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik