Tudomány

A hét végén jön az évszázad holdfogyatkozása

Péntek este különleges égi jelenségnek lehetünk tanúi: a 21. század leghosszabb teljes holdfogyatkozásának. Az esemény maximuma magyar idő szerint 22:21-kor lesz látható, maga a teljes holdfogyatkozás pedig 1 óra 43 percen át fog tartani. Ezzel csupán 4 perccel marad el minden idők leghosszabb teljes holdfogyatkozásától.

Az esemény azért lesz ilyen hosszú, mert a Hold a Föld árnyékának közepén fog keresztülhaladni, miközben nagyon távol jár majd bolygónktól, és a igen lassan fog haladni – írja a VICE.

Sok területen a Nap fel fog kelni, mire a holdfogyatkozás befejeződne, nálunk viszont épp fordított a helyzet. Mikor az eseményt megelőző félárnyékos fogyatkozás megindul, a Hold még nem lesz fent az égen, majd egy ideig még a Nap is zavarni fogja a látványt.

A teljes holdfogyatkozást ugyanis félárnyékos és részleges fogyatkozás fogja megelőzni, illetve követni – a folyamat egészen szombat hajnalig, 01:29-ig lesz érzékelhető.

A Hold az esemény során fokozatosan fog elvörösödni.

A vörösödés 20:24 körül indul majd meg. A jelenséget hasonló tényezők okozzák, mint a naplemente színét.

Magyarországról ezt követően legközelebb 2019 januárjában láthatunk teljes holdfogyatkozást, igaz, az a hajnali órákban zajlik majd. Éppen ezért érdemes megnézni a mostani eseményt. A megfigyeléshez ráadásul nincs szükség olyan speciális eszközökre, mint a napfogyatkozások esetében.

A világvégét várják júliusra, a század leghosszabb holdfogyatkozásától
A XXI. század leghosszabb holdfogyatkozása lesz megfigyelhető, július 27-28-án.

Július végén ráadásul nemcsak a Holdban, hanem a Marsban is gyönyörködhetünk. A vörös bolygó ugyanis július 31-én lesz a legközelebb a Földhöz, ekkor 58 millió kilométerre jár majd. Emiatt az égitest jóval fényesebbnek fog tűnni az éjszakai égbolton, és egészen szeptemberig a Hold és a Vénusz után a harmadik legfényesebb objektum lesz az égen. Ősztől aztán ismét a Jupiter veszi át a harmadik helyet.

(Kiemelt kép: Thinkstock)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik