Tudomány

Ősi béka maradványait őrizte meg egy 99 millió éves borostyán

24.hu
24.hu

2018. 06. 15. 10:11

Nagyjából 100 millió évvel ezelőtt egy fiatal béka egy fa ágai között üldözött egy bogarat. A kétéltű azonban prédájával együtt gyantába ragadt.
Korábban a témában:

A béka és a rovar maradványait a megkövesedett gyanta 99 millió éve őrzi. A szakértők szerint a kövület a legidősebb és legjobb állapotban fennmaradt békamaradvány, melyet valaha borostyánban azonosítottak – írja az IFLScience. A lelet ráadásul azt is bizonyítja, hogy a korszakban a kétéltűek a nedves, trópusi régiókban is előfordultak.

A fosszília olyan jó állapotú, hogy a kutatók képesek voltak részleteiben is tanulmányozni a maradványt. A vizsgálat alapján a borostyánban rekedt béka egy egészen új fajhoz, az Electrorana limoaehez tartozik.

A szakértők emellett további három békaleletre is bukkantak Mianmar híres borostyán-lelőhelyein. A térségben korábban már ősi madár-, hüllő-, rovar- és növénymaradványok is előkerültek.

Borostyánban konzerválódott egy dinoszauruszvérrel teli kullancs
A parazita nagyjából 99 millió éve ragadt gyantába.

A kréta kori békák leginkább a mai Bombina és Alytes nemek képviselőire hasonlíthattak – előbbi csoportba tartozik többek közt a hazánkban is őshonos vöröshasú unka (Bombina bombina) is.

Bár napjainkban a legtöbb békafaj az Egyenlítőhöz közel, a trópusi esőerdőkben él, viszonylag kevés kétéltűekhez köthető kövület maradt fenn ezekben a régiókban. Ennek elsődleges oka az, hogy a térségben főként kisebb békák éltek, melyeknek csontjai csak ritkán konzerválódtak. A szárazabb, mérsékeltebb övezetekben előforduló nagyobb fajok fosszíliái jóval gyakrabban maradnak fenn.

Kép: Lida Xing/China University of Geosciences

David Blackburn, az új tanulmány társszerzője szerint szinte lehetetlen, hogy a korszak kis békáinak csontjai többnyire három dimenzióban konzerválódjanak. A leletben a legérdekesebb azonban a maradvány ökológiai kontextusa.

Ezek a békák egy olyan trópusi ökoszisztéma részét képezték, amely bizonyos értelemben talán nem különbözött sokban attól, amit ma is látunk – a dinoszauruszokat leszámítva

– nyilatkozta a szakértő.

Könnyen elképzelhető, hogy a korabeli esőerdők számos mai ökoszisztémához hasonlóan békák brekegésétől voltak zajosak.

(Kiemelt kép: Lida Xing/China University of Geosciences)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

A video grab from footage broadcast by the UK Parliament's Parliamentary Recording Unit (PRU) shows Britain's Prime Minister Theresa May as she speaks in the House of Commons in London on January 15, 2019, before MPs vote on the government's Brexit deal. - Parliament is to finally vote today on whether to support or vote against the agreement struck between Prime Minister Theresa May's government and the European Union. (Photo by HO / PRU / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT " AFP PHOTO / PRU " - NO USE FOR ENTERTAINMENT, SATIRICAL, MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.