Tudomány

Megtalálták az eddigi legősibb lábnyomokat

Nagyjából 500 millió évvel ezelőtt a mai Kína területén egy tenger feküdt, amely hemzsegett a különböző élőlényektől. A tenger fenekén pedig bizonyos állatok otthagyták nyomaikat.

Az új felfedezés különlegessége az, hogy a szakértők eddig úgy hitték, hogy a lábak csak jóval később fejlődtek ki – írja az IFLScience.

Az új nyomokat 551-541 millió éves, a késő ediakara korából származó kőzetekben azonosították. Ez azért meglepő, mert a kutatók korábban azt hitték, hogy a bonyolultabb, végtagokkal is rendelkező létformák csak később, a kambrium alatt jelentek meg.

Az ediakara korában a növények még nem hódították meg a szárazföldet, az óceánokat pedig egyszerű, puha, többsejtes organizmusok népesítették be, melyek leginkább férgekre, levelekre és zsákokra hasonlítottak. A szakértők eddig úgy vélték, hogy csak a kambriumi robbanás során, mintegy 541 millió éve vált az élet összetettebbé.

Magyar kutatók módszere segíthet a korai evolúció megértésében
Szöllősi Gergely János és kutatótársai DNS-szekvenciák alapján nyertek bepillantást az evolúció távoli múltjába.

Az új lábnyomok, melyeket a dél-kínai Három-szurdoknál találtak, viszont átírhatják az elméletet. A felfedezés ugyanis azt jelenti, hogy az ediakara végén már bonyolultabb, úgynevezett kétoldali szimmetriájú állatok is éltek a Földön.

A friss eredményeket a Science Advances folyóiratban mutatták be. A tanulmányban a Cse Csen, a Kínai Tudományos Intézet geológusa által vezetett csapat azt írja, két sornyi, ismétlődő egységekből álló nyomokat azonosítottak. Azt nem tudni, hogy pontosan miként is nézett ki az élőlény, amely a nyomokat hagyta.

Az állatok a függelékeiket mozgásra, otthonépítésre, harcra, táplálkozásra és néha párosodásra használják

– nyilatkozta a The Guardiannek Suhai Csiao, a tanulmány társszerzője. A szakértő szerint fontos kideríteni, hogy mikor és milyen élőlényeknél jelentek meg az első függelékek, mert ez sokat elárul arról, hogy mikor változtatták meg az állatok igazán a Földet.

A tengerfenéken mozgó élőlények ugyanis kimutatható hatással vannak bolygónkra. Az adatok azt mutatják, hogy napjainkban még a legkisebb állatok is képesek befolyásolni az óceáni áramlatokat, a bonyolultabb létformák ráadásul a tápanyagkörforgást is megváltoztathatják.

(Kiemelt kép: AFP/Li Bo/XINHUA)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik