Tudomány

Hatalmas szárnyas bestiák uralták Erdélyt a kréta korban

A kréta kor második felében, mintegy 100-66 millió évvel ezelőtt, egy hatalmas sziget feküdt a Tethys-óceánban, a mai Erdély területén. A Haţeg-sziget nevű földtömegen különös állatok alakultak ki, többek közt szárnyas őshüllők, úgynevezett pteroszauruszok is.

Kutatók egy csoportja a közelmúltban egy 30 éve múzeumban őrzött állkapocscsont alapján újabb pteroszauruszfajt talált az egykori szigeten – írja az IFLScience. Elképzelhető, hogy az óriási őshüllő röpképtelen volt.

Vremir Mátyás, az Erdélyi Múzeum-Egyesület munkatársa és a felfedezésről beszámoló tanulmány vezető szerzője a National Geographicnak azt mondta, a faj nem a leghatalmasabb ismert pteroszaurusz,

110-130 centiméter hosszú alsó állkapcsánál ugyanakkor eddig még nem találtak nagyobbat.

A szakértő szerint az élőlény igen nagy volt, szárnyfesztávolsága 8-9 méter lehetett.

Vremir Mátyás és kollégái úgy vélik, hogy az érintett faj az Azhdarchidae családba sorolható. A csoport igen elterjedt volt, és sikerült túlélnie a pteroszauruszok többi vonalát.

Az azhdarchidák változatos méretű élőlények voltak, közéjük tartoztak a valaha élt legnagyobb repülő állatok is. A családban alapvetően két morfológiai típus különböztethető meg: az egyik csoportba megnyúlt koponyájú, hosszúkás nyakú fajok; a másikba pedig rövidebb koponyájú, tömzsibb nyakú fajok tartoztak.

Az előkerült leletek alapján mindkét típus jelen volt a Haţeg-szigeten, a térségben lakó legnagyobb fajok pedig inkább a második csoportból kerültek ki. 2009-ben például Vremir Mátyás egy 20 méter szárnyfesztávolságú fajt fedezett fel, amely nem hivatalosan a Dracula nevet kapta.

Volt idő, amikor zsiráf nagyságú repülő őshüllők uralták Erdélyt
Évmilliókkal ezelőtt nem akadt kihívója a szárnyas gyilkológépeknek.

A kutatók szerint az új faj igazi csúcsragadozó lehetett, amely erős állkapcsa segítségével képes volt összeroppantani a teknősök páncélját és a nagyobb dinoszaurusztojásokat is.

Az élőlény feltételezhetően a madagaszkári és az új-zélandi röpképtelen madárfajokhoz hasonlóan a szigeti környezethez alkalmazkodott, így teste szokatlanul erőssé és zömökké alakult. Emiatt a faj valószínűleg nem is tudott repülni.

Mivel a Haţeg-szigeten nem voltak jelen igazán nagy ragadozók, a régióban a pteroszauruszok a tyrannosaurusok egyfajta helyetteseivé válhattak.

(Kiemelt képünkön a Hatzegopteryx, a Haţeg-sziget egyik óriása látható, kép: Mark Witton/CC BY-SA 4.0)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik