Tudomány

5300 éves múmián azonosították a legkorábbi figuratív tetoválásokat

24.hu
24.hu

2018. 03. 05. 10:56

Szakértők egy csoportja a British Museum két egyiptomi múmiáját vizsgálva azonosította a legkorábbi ismert figuratív tetoválást és a legősibb ismert női tetoválást. Az 5300 éves testfestések azt mutatják, hogy Afrikában sokkal korábban kezdtek el tetoválásokat készíteni, mint eddig hittük.
Korábban a témában:

Renée Friedman, az Oxfordi Egyetem munkatársa által vezetett csapat az Archaeological Science folyóiratban ismertette az elemzés eredményeit – számol be az IFLScience.

Az adatok alapján a gebeleini férfi A jelzésű múmia felkarján egy kopott vadbika és egy sörényes juh látható némi átfedésben. Az alakzatokat annak köszönhetően tudták azonosítani a kutatók, hogy az állatokat gyakran jelenítették meg az egyiptomi predinasztikus korszak művészei.

A másik múmia, a gebeleini nő vállán egysornyi S alakú szimbólumot is felfedeztek. A kutatók egyelőre nem tudják, hogy a tetoválások pontosan mit is jelképezhettek.

Az elmosódott tetoválásokat a férfi felkarján azonosították (kép: British Museum)

A legújabb szénizotópos kormeghatározási vizsgálat szerint a két holttest időszámítás előtt 3351-3017 között száradt ki. Mindkét múmia egy ősi egyiptomi város, Gebelein közelében került elő. A maradványok a száraz és forró sivatagi homoknak köszönhetően természetes módon konzerválódtak.

A legkorábbi ismert tetoválások Ötzi, a jégember testén láthatóak, aki valamikor időszámítás előtt 3370-3100 között halt meg az Alpokban. Ötzi tetoválásai azonban jóval egyszerűbbek a most felfedezett formáknál: míg a jégember testét pontok és vonalak díszítették, addig a gebeleini férfi A-n állatok láthatóak.

Ez azt jelenti, hogy ezek a legkorábbi ismert figuratív tetoválások.

A gebeleini nő pedig a legősibb női maradvány, amelyet bizonyítottan tetoválás díszít.

Az új felfedezés azért is érdekes, mert a két múmia közel 120 éve tartozik a British Museum gyűjteményéhez. Bár a maradványokat korábban is sokat tanulmányozták, eddig egyik kutatócsoport sem vette észre a tetoválásokat. Ennek oka az, hogy természetes fényben az alakzatok túl sötétek ahhoz, hogy felismerhetőek legyenek.

Friedmanék azonban infravörös fényképészet segítségével elemezték a testeket, így azonosíthatták a formákat. Később aztán CT-vel, illetve radiokarbon kormeghatározási módszerrel is megvizsgálták a múmiákat.

(Kiemelt kép: British Museum)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

A male lioin mates with a female lion at zoo Hagenbeck in Hamburg, Germany, 24 September 2013. Photo:†Angelika Warmuth
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.