Tudomány

Hatalmas ókori temetőt találtak Egyiptomban

Az egyiptomi Régiségek Minisztériuma szerint új ókori nekropoliszt találtak Minja városának közelében. A térségben korábban a későkorból és a Ptolemaida-dinasztia időszakából (időszámítás előtti 8-1. század) származó katakombákra bukkantak.

A temetőt a Tuna el-Gebel nevű lelőhelytől északra azonosították – számol be a Phys.org. Tuna el-Gebel a térség legfontosabb ókori temetője, melyhez számos sír és kripta tartozik.

Khaled al-Anani, a minisztérium feje szerint legalább 5 évre lesz szükség az új nekropolisz feltárásához.

Ez csak a kezdete egy új felfedezésnek

– mondta a szakértő.

A régészek tavaly év végén kezdtek el dolgozni a helyszínen. A csapat célja az volt, hogy megtalálják Felső-Egyiptom 15. szepatjának (azaz igazgatási kerületének) temetőjét. A lelőhelyen Thot isten papjainak családi sírjait is azonosították.

Az egyik sírban több mint 1 000 szobrot és négy remek állapotban fennmaradt alabástrom kanópuszt találtak. Az edényeket azért készítették, hogy bennük tárolják a halottak belső szerveit. A nyughelyen a kripta tulajdonosának, egy magas rangú papnak a múmiáját is felfedezték. A holttestre kék és piros gyöngyökkel, illetve aranyozott bronz lapokkal díszített nyakéket helyeztek.

Egy másik sírban több koporsót, szobrokat és egyéb temetkezési tárgyakat is találtak. A nekropoliszban összesen 40 olyan szarkofágra bukkantak, melyek feltehetőleg a papok családtagjai számára készültek.

Mosztafa Vaziri, a csapat vezetője szerint eddig 8 sírt tártak fel, és újabb lelőhelyek azonosítására számítanak.

2017-ben az egyiptomi régészek 17 múmiát találtak a közeli Tuna el-Gebelben. A régióban emellett több kriptát és egyéb építményt, illetve egy állattemetőt is felfedeztek már.

(Kiemelt kép: Facebook/Ministry of Antiquities)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik