Tudomány
569354 ; (add.info.: 							);  out of copyright

Ézsaiás próféta nyomára bukkanhattak

24.hu
24.hu

2018. 02. 26. 08:08

Régészek egy csoportja Ézsaiás próféta létezésének első fizikai bizonyítékára bukkanhatott. A Biblia szerint a próféta Ezékiás júdai király legfőbb tanácsadója volt.
Korábban a témában:

Egy új, a Biblical Archaeology Review folyóiratban megjelent cikkben a szerző, Eilat Mazar, a Héber Egyetem munkatársa azt írja: különleges agyagpecsétet találtak egy ásatáson a jeruzsálemi Templom-hegy közelében – számol be az IFLScience. A szakértő szerint az időszámítás előtti 8. századból származó pecsétet maga Ézsaiás készíthette.

A leletet még 2015-ben azonosították néhány méterre Ezékiás király agyagbulláját is.

A parányi, nagyjából körömnyi lelet az évszázadok során kissé elkopott, egy része ráadásul le is tört. Mazar azonban a pecsétet vizsgálva arra jutott, hogy a bullán egykor egy tulajdonjogot ismertető felirat volt:

„Ézsaiásé, a prófétáé”.

A szakértő szerint Ézsaiás neve egyértelműen kivehető. A kérdés az, hogy a második, töredékesen fennmaradt kifejezés valóban a próféta héber megfelelőjére, vagy valamilyen egyéb szóra – például egy névre – utal-e.

Kép: Ouria Tadmor/© Eilat Mazar

Egyéb jelek is azt mutatják, hogy a pecsét valóban a prófétához köthető. A lelet az időszámítás előtti 8. századból származik – a kutatók úgy vélik, hogy Ézsaiás is ekkor élhetett. A pecsét ráadásul épp Ezékiás bullájának közelében került elő.

Ézsaiás az Ószövetség egyik legismertebb prófétája. A történet szerint segítségével tudta legyőzni Ezékiás a királyságára törő asszírokat.

A Biblia nem minden esetben a legmegbízhatóbb forrás, az efféle leletek viszont sokat segíthetnek a hitelességének felmérésében.

(Kiemelt kép: Wikimedia Commons/Public Domain)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

View of the Cerro Azul, in the Serrania La Lindosa -which had been declared Protected Archaeological Site of Colombia last May- in the Amazonian jungle department of Guaviare, Colombia, on July 2, 2018. 
Both the Serranias of Chiribiquete and La Lindosa had been closed to outsiders for many years during the armed conflict and are now opening up to scientific research.  / AFP PHOTO / Diana Sanchez

Egy lépésre vagyunk az összeomlástól

Kommentek

Pusztazámor, 2012. május 24.
A Pusztazámori Regionális Hulladékkezelő Központ lerakójának tetején ürít egy kukásautó. A Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Zrt. kukásautói szállítják a Budapesten keletkezett szemét egy részét a telepre.
MTI Fotó: Máthé Zoltán
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.