Tudomány

Pusztító évszázad vár a királypingvinekre

24.hu
24.hu

2018. 02. 28. 12:05

A madárfaj populációja jelenleg mintegy 3,2 millió példányból áll, a század végére azonban 70 százalékkal csökkenhet az egyedszám.
Korábban a témában:

A Nature Climate Change folyóiratban megjelent új tanulmány szerint a változó időjárási minták miatt a királypingvinek idővel elhagyhatják azokat a szubantarktikus szigeteket, melyeken jelenleg élnek – számol be az IFLScience. A populáció ráadásul a kihalás szélére sodródhat, ugyanis jelentős egyedszámcsökkenést fog tapasztalni.

A királypingvinek a többi pingvinfajhoz hasonlóan nevelik fiókáikat. Míg a pár egyik tagja az utódokra vigyáz a szárazföldön, a másik a tengeren keres táplálékot. Az egyedek gyakran egy hétnél is tovább vannak távol, és 640 kilométert tesznek meg.

Bár a fészkelő időszakban rengeteg időt töltenek a tengeren, és sokszor vállalkoznak hosszú utakra, a királypingvinek alapvetően egy viszonylag kis területen érzik jól magukat. A madarak fészkeiket a déli szélesség 45 és 55 fokok közti szigeteken alakítják ki. Ez a zóna ugyanis, melyet Déli-sarki frontnak neveznek, viszonylag kellemes átlaghőmérsékletű, ráadásul bővelkedik a pingvinek számára táplálékul szolgáló halakban és rákokban.

A Déli-sarki front ugyanakkor egyre délebbre tolódik. Klimatikus modelleket felhasználva a Robin Cristofari, a Strasbourgi Egyetem munkatársa által vezetett csapat arra jutott, hogy 2100-ig a királypingvinek által lakott szigetek és a táplálékban gazdag zóna között egyre nőni fog a távolság. Ez pedig azt jelenti, hogy a szárazföldön váró fiókáknak egyre többet kell majd várniuk vadászó szüleikre.

A becslések alapján a folyamat hatásra 70 százalékkal fog csökkeni a faj egyedszáma.

Egyes populációk, például a Prince Edward-sziget és a Crozet-sziget csoportjai pedig teljesen eltűnhetnek.

Tudjuk, hogy a pingvinpopulációk rövidesen összeomlanak majd

– mondta Céline Le Bohec, a tanulmány társszerzője. A szakértő hozzátette, a madarak csak a jéghegy csúcsát jelentik az ökoszisztéma szempontjából.

Bár az új eredmények nem túl megnyugtatóak, az bíztató lehet, hogy a korábbi feljegyzések és a genetikai információk alapján a madarak viszonylag könnyedén alkalmazkodnak az új környezetekhez.

Az újabb szigetekre történő átköltözés azonban önmagában még nem biztos, hogy elegendő lesz. Sok délebbi sziget ugyanis túl kicsi ahhoz, hogy befogadjon egy-egy populációt.

(Kiemelt kép: Pixabay)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Passerbys cross a street in the city centre of Cottbus, Germany, 23 January 2018. Cottbus is becoming the scene of ugly attacks between Germans and foreigners. The rage is let out in the nice corners of Cottbus, not in the areas dominated by prefabricated buildings. Photo: Patrick Pleul/dpa-Zentralbild/ZB
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.