Tudomány

Elképesztő ütemben mészárolják a borneói orangutánokat

Elkeserítő eredménnyel zárult a borneói orangutánok egyedszámának eddigi legátfogóbb felmérése. Bár a szakértők már közel fél évszázada küzdenek a faj megóvásáért, populációjuk az elmúlt 16 során nagyjából 100 000 példánnyal csökkent.

A Current Biology folyóiratban megjelent tanulmány két fontos tényre világít rá – számol be az IFLScience. Az egyik, hogy jóval több orangután él Borneón, mint korábban hitték. A másik egy jóval szomorúbb adat: az egyedszámuk a véltnél sokkal gyorsabb ütemben csökken.

Nem meglepő módon a populációt azokban a régiókban érték a legsúlyosabb veszteségek, ahol fakitermelés, illetve a mezőgazdasági fejlesztések miatt erdőirtás zajlik. A csökkenés azonban a szelektív fakitermeléssel gondozott területeken és az érintetlen őserdő térségeiben is jelentős volt.

Tigrist, elefántot, orangutánt öl a pálmaolaj
Nem az olaj a bűnös, hanem az ember, aki pálmasivatagot létesít az esőerdők helyén – még a klímaváltozás is gyorsabb emiatt.

A borneói orangutánokat gyakran bosszúból pusztítják el a helyiek, de a húsuk iránti kereslet miatt az orvvadászat is súlyosan fenyegeti őket. A fiatalabb egyedeket sokszor az állatkereskedők fogják be, kiszakítva őket természetes környezetükből. A tanulmány szerzői szerint ezek a veszélyfaktorok sokkal meghatározóbbak, mint eddig hitték.

Kép: Thinkstock

A szakértők korábban azt feltételezték, hogy a borneói orangután igen kényes faj, és csak az érintetlen őserdőben képes fennmaradni. Az új vizsgálat azonban ennek ellenkezőjét mutatja.

Megtudtuk, hogy az orangutánok sokkal elterjedtebbek, és a degradáltabb erdős területeken, sőt, az ültetvényeken is előfordulnak

– mondta Maria Voigt, a kutatócsoport vezetője.

Úgy tűnik, hogy a majmok a véltnél jobban tudnak alkalmazkodni a változó környezetekhez és az új táplálékforrásokhoz, például az akáciákhoz és az olajpálmához. Az is kiderült, hogy bár az emberfélék közül a borneói orangután tölti a legtöbb időt a fákon, így is gyakran sétál a talajon. Ez azt jelenti, hogy az állatok a feldarabolt erdős régiókban is elboldogulhatnak.

A faj alkalmazkodóképessége azonban semmit sem ér, ha az emberek szándékosan pusztítják őket. Serge Wich, a tanulmány társszerzője szerint az orangutánok rendkívül lassan szaporodnak. Korábbi modellek már kimutatták, hogy amennyiben egy száz egyedet számláló csoportból évente egy példányt eltávolítanak, a populáció nagy valószínűséggel összeomlik.

A becslések alapján minden száz borneói orangutánra évente három-négy elpusztított példány jut.

A szakértők úgy vélik, hogy a faj alkalmazkodóképessége és meglepően magas egyedszáma miatt a kellően védett területeken van esély az élőlény megóvására.

(Kiemelt kép: Thinkstock)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik