Tudomány

Óriási repülő ragadozó bukkant elő a sivatagból

24.hu
24.hu

2017. 11. 06. 15:48

A hetvenmillió éve élt „szörny” szárnyainak fesztávolsága 12 méter volt. Mint egy négyemeletes ház.
Korábban a témában:

A sárkányhoz hasonlatos lény a repülő őshüllők, a pteroszauruszok rendjébe tartozik, amelyek a késő triásztól a kréta kor végéig éltek. A mostani lelet a góbi sivatagból került elő, az állat 70 millió éve pusztulhatott el, és a szárnyas hüllők Azhdarchidae családjába tartozott.

Méretei lebilincselőek:

Magassága körülbelül öt méter lehetett, szárnyfesztávolsága pedig 10-12 méter. Mintha egy 4 emeletes panelház szállna el a fejünk fölött.

De közel sem voltak olyan vaskosak, hiszen a repülő életmódhoz alkalmazkodva csontjaik vékonyak és gyengék a földön trappoló óriásokéhoz képest. Akárcsak a mai madaraké.

Ez az oka annak is, hogy mindmáig kevés Azhdarchidae-maradvány került elő, így a tudósok még ezt a leletet sem tudták fajhoz kötni.

Computer generated 3D illustration with the dinosaur Brachiosaurus and the pterosaur Quetzalcoatlus
Thinkstock

Abban egyetértés mutatkozik, hogy ezek az állatok szárnyukat járásra is használták, a földön „négy lábon jártak”, ahogy a fenti ábrán látható Quetzalcoatlus. Az viszont már vita tárgya, hogy vajon a levegőből lecsapva ragadták el zsákmányukat – kisebb dinókat –vagy a földön haladva kapkodták össze őket, mint a mai gólyák.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Szerdán lefagy az ország harmada

Kommentek

Demonstrtors gather outside the Parliament to protest against Brexit, waving EU and Union flags and a placard reading 'Brexit Is It Worth It?', London on September 12, 2018. Conservatives MPs opposed to Mrs May's Brexit Plan have met to discuss how and when they could force her to stand down as Prime Minister. (Photo by Alberto Pezzali/NurPhoto)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.