Tudomány

Óriási repülő ragadozó bukkant elő a sivatagból

A hetvenmillió éve élt „szörny” szárnyainak fesztávolsága 12 méter volt. Mint egy négyemeletes ház.

A sárkányhoz hasonlatos lény a repülő őshüllők, a pteroszauruszok rendjébe tartozik, amelyek a késő triásztól a kréta kor végéig éltek. A mostani lelet a góbi sivatagból került elő, az állat 70 millió éve pusztulhatott el, és a szárnyas hüllők Azhdarchidae családjába tartozott.

Méretei lebilincselőek:

Magassága körülbelül öt méter lehetett, szárnyfesztávolsága pedig 10-12 méter. Mintha egy 4 emeletes panelház szállna el a fejünk fölött.

De közel sem voltak olyan vaskosak, hiszen a repülő életmódhoz alkalmazkodva csontjaik vékonyak és gyengék a földön trappoló óriásokéhoz képest. Akárcsak a mai madaraké.

Ez az oka annak is, hogy mindmáig kevés Azhdarchidae-maradvány került elő, így a tudósok még ezt a leletet sem tudták fajhoz kötni.

Thinkstock

Abban egyetértés mutatkozik, hogy ezek az állatok szárnyukat járásra is használták, a földön „négy lábon jártak”, ahogy a fenti ábrán látható Quetzalcoatlus. Az viszont már vita tárgya, hogy vajon a levegőből lecsapva ragadták el zsákmányukat – kisebb dinókat –vagy a földön haladva kapkodták össze őket, mint a mai gólyák.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik