Tudomány

A növényevő dinók is ettek állatokat

24.hu
24.hu

2017. 09. 25. 08:20

Korábban a témában:

A növényevő dinoszauruszok bőségesen találtak maguknak táplálékot, egyes jelek mégis arra mutatnak, néha többre volt szükségük: állati eredetű táplálékraderül ki a Colorado Boulder Egyetem paleontológusainak kutatásaiból. Ezek az óriások korhadó fákból „haraphatták ki” a különböző lárvákat, rovarokat, illetve tengeri rákokat és puhatestűeket falatoztak a tengerparton. De kezdjük az elején.

Koprolit, a megkövült ürülék

Ha napjaink biológusai arra kíváncsiak, miből áll egy adott faj étrendje, a legegyszerűbb, ha megvizsgálják hátrahagyott ürülékét. Vízi élőlényekkel már nehezebb a dolog, esetükben az elpusztult egyedek gyomortartalma szolgáltat információval vagy gyomormosást végeznek a befogott állaton.

Utóbbi kivételével ugyanezek a lehetőségek a több tízmillió éve kipusztult dinoszauruszokat vizsgáló paleontológusok számára is fennállnak. De nyilvánvalóan mások a lehetőségek. Megmaradt ugyan néhány, gyomortartalmával együtt megkövesedett állat, de ezek csak egyedi leletek.

A legmeggyőzőbb bizonyítékot a dinók étrendjére megkövesedett állati ürülék, az úgynevezett koprolit jelenti. Ilyen is van, ám ezek többsége ragadozó óriásgyíkoktól származik: az elfogyasztott állati csontokban lévő ásványi anyagok révén sokkal jobban megőrződtek.

De gondoljunk bele, milyen csekélyke esély van arra, hogy megkövesedjen és 80 millió évig fennmaradjon egy olyan anyag, mint a tehéntrágya? Amiről mindenki tudja, az első eső elmossa….

Rákot és rovart evett a 20 méteres állat

Mégis vannak, a Utah államból származó minták alapján pedig Karen Chin paleontológus szokatlan táplálkozási szokásokra talált bizonyítékot. Korábban már előállt elméletével, miszerint a 74-80 millió éves koprolitokban található rothadó famaradványák azt bizonyítják: a dinók korhadt fát rágcsáltak, hogy rovarokhoz, lárvákhoz, egyéb állati fehérjeforráshoz jussanak.

Most pedig rákmaradványokat talált 75 millió éves, megkövesedett hadrosaurus-trágyában. A lelőhely akkoriban szubtrópusi, tengerparti terület volt, Chin úgy véli: a dinók extra fehérje- és kalciumforrásként ették az ízeltlábúakat –a tojásrakáshoz időnként mindkettőre extra mennyiségben volt szükségük.

Elég valószínűtlen, hogy a 20 méteres állatok pillangók után szaladgáltak volna, sokkal inkább olyan helyeket kerestek, ahol ez a fajta táplálék koncentráltan volt jelen. Ilyenek a rothadó tuskók, a tengerparti területek – magyarázta Karen Chin.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Reka Bucsi speaks to the audience after being awarded the Audi Short Film Award during the awards ceremony of the 68th edition of the Berlinale film festival on February 24, 2018 in Berlin. / AFP PHOTO / Tobias SCHWARZ
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.