Kultúra

A jövő őslénykutatója igazi szörnyekként rajzolja majd le a mai állatokat

Vincze Miklós
Vincze Miklós

újságíró. 2017. 09. 26. 10:05

A lehetőségek száma végtelen – feltéve, ha csak csontok állnak majd rendelkezésre. Ugyanez persze a helyzet a dínókkal is.
Korábban a témában:

Évmilliókkal ezelőtt élt állatok maradványaiból kitalálni, hogyan is nézhettek, míg vígan sétálgattak, vagy úsztak a tengerben, igen nehéz feladat. Nem is meglepő tehát, hogy az őslénytan elmúlt két évszázada bőséggel mutat fel fura figurákat – ezek közül a legismertebbek talán az 1851-es londoni világkiállításra készült életnagyságú szobrok, melyek tizenöt rég kihalt faj harminc példányát próbálták bemutatni.

A paleontológus Sir Richard Owen tanácsa alapján Benjamin Waterhouse Hawkins műhelyében készült Iguanodont, Megalosaurust, Ichthyosaurust és társait 1853 első estéjén mutatták be a nagyközönségnek:

Néhány évvel később persze a tudóstársadalom minden tagjának leesett, hogy ezeknek a szörnyeknek semmi közük a valósághoz, a rendelkezésre álló csontok alapján azonban tényleg kitűnő munkát végeztek.

De mit gondol majd a ma élő állatokról egy évmilliókkal utánunk élő paleontológus? Hogyan próbálja majd meg élethűen bemutatni őket, ha csak egy halom csont marad fenn belőlük?

– tette fel magának a kérdést a paleozoológus Darren Naish, illetve a szintén a szakmában mozgó két grafikus, John Conway és C. M. Kosemen.

A három szakember 2012-ben megjelent könyvében, az egy levegővel kimondhatatlan hosszúságú All Yesterdays: Unique and Speculative Views of Dinosaurs and Other Prehistoric Animals-ben rámutatnak arra, hogy a modern őslényábrázolások sem épp tökéletesek, hiszen az egykor élt állatok nem csontos részei, így bőrkinövései, tarajos sülökére hasonlító tüskéi, vagy épp az erszények nem maradtak fenn.

Hogy érzékeltessék a valóság és az illusztrációk közti lehetséges különbségeket, a könyvben egy sornyi, ma élő állatot mutatnak be úgy, mintha a távoli jövőben élő zoológus rekonstruálta volna őket a rendelkezésre álló csontok, illetve a bizonyítékokkal fennmaradt lágy részek híján nem alátámasztható feltevései segítségével:

Elefánt (balra), zebra (jobbra fenn) és víziló (jobbra lenn)

Pávián

Vízilófej

Hattyú

Szarvasmarha

Házimacska
Fotók: Wikimedia Commons, illetve az All Yesterdays: Unique and Speculative Views of Dinosaurs and Other Prehistoric Animals
vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

MISSION, TX - JUNE 12: A boy and father from Honduras are taken into custody by U.S. Border Patrol agents near the U.S.-Mexico Border on June 12, 2018 near Mission, Texas. The asylum seekers were then sent to a U.S. Customs and Border Protection (CBP) processing center for possible separation. U.S. border authorities are executing the Trump administration's "zero tolerance" policy towards undocumented immigrants. U.S. Attorney General Jeff Sessions also said that domestic and gang violence in immigrants' country of origin would no longer qualify them for political asylum status.   John Moore/Getty Images/AFP
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.