Tudomány

Több baktérium élhet a konyhai szivacsodon, mint egy WC-ülőkén

Ha belegondolunk, nem is meglepő, hogy a folyton nedves, ételmaradékokat tartalmazó konyhai szivacsok tökéletes környezetet biztosítanak a baktériumok számára.

Német kutatók a konyhai szivacsok baktériumgyűjtő és- terjesztő hatását vizsgálták. Eredményeikről a Scientific Reports-ban számoltak be. Az analízishez a spongyákat Villingen-Schwenningen háztartásaiból gyűjtötték be.

Markus Eger, a Furtwangen Egyetem munkatársa és a cikk vezető szerzője szerint a mosogatóeszközökben található baktériumok DNS-eit és RNS-eit elemezték. A szakértő a Popular Science-nek azt mondta, a 14 vizsgált szivacsban összesen 362 fajt azonosítottak.

A szivacsokon egy négyzetcentiméteren átlagosan 54 milliárd mikroorganizmus élt. Ez a székletminták mikrobális sűrűségéhez hasonló.

Ez azt jelenti, hogy egyetlen centiméternyi mosogatóeszközön 7-8-szor több baktérium van jelen, mint ahány ember jelenleg a Földön él.

Hárombillió emberi lény elhelyezése a Grand Canyonban hasonló koncentrációjú “biomasszát” hozna létre, mint egy használt konyhai szivacsban található baktériumok

– tette hozzá a kutató.

A vizsgálat alapján a 10 leggyakrabban felfedezett élőlényből 5 potenciális patogén volt. Ezen kórokozók betegséget válthatnak ki a legyengült immunrendszerű személyekben, például az idős vagy beteg emberekben, illetve a gyermekekben.

Ha ez nem lenne elég, a spongyákon tisztítása nem feltétlenül javít a helyzeten. A tanulmány szerint a 10 domináns baktériumból 2, melyek az emberre veszélyes Chryseobacterium hominis és a Moraxella osloensis rokonai, nagyobb arányban jelentek meg a rendszeresen tisztított szivacsokban.

Egert úgy véli, a klasszikus tisztítási módszerek nem segítenek, ugyanis egyes fajok – eddig ismeretlen okokból – sokkal ellenállóbbak a többinél. A jelenség ahhoz hasonlít, mint amikor bizonyos mikrobák átvészelik az antibiotikumos kezelést.

A kutató hozzátette, az egyik ellenálló baktérium jellegzetes szagot okoz, amely magyarázatot adhat az elhasznált szivacsok bűzére. Mivel az érintett mikroorganizmus a mosástól nem pusztul el, minél többet tisztítjuk a spongyát, annál erőteljesebb lesz a szaga.

A csapat következő célja az, hogy felmérjék, pontosan mennyire is veszélyesek a konyhai szivacsok, illetve, hogy miként lehetne megfelelő módon tisztítani őket. Egyelőre a legbiztonságosabb megoldásnak az tűnik, ha az ember hetente cseréli a szivacsot, a konyhából kikerült eszközöket pedig csak kevésbé higiénikus helyeken, például a kertben használja tovább.

(Popular Science)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik