Német kutatók a konyhai szivacsok baktériumgyűjtő és- terjesztő hatását vizsgálták. Eredményeikről a Scientific Reports-ban számoltak be. Az analízishez a spongyákat Villingen-Schwenningen háztartásaiból gyűjtötték be.
Markus Eger, a Furtwangen Egyetem munkatársa és a cikk vezető szerzője szerint a mosogatóeszközökben található baktériumok DNS-eit és RNS-eit elemezték. A szakértő a Popular Science-nek azt mondta, a 14 vizsgált szivacsban összesen 362 fajt azonosítottak.
Ez azt jelenti, hogy egyetlen centiméternyi mosogatóeszközön 7-8-szor több baktérium van jelen, mint ahány ember jelenleg a Földön él.
Hárombillió emberi lény elhelyezése a Grand Canyonban hasonló koncentrációjú “biomasszát” hozna létre, mint egy használt konyhai szivacsban található baktériumok
– tette hozzá a kutató.
A vizsgálat alapján a 10 leggyakrabban felfedezett élőlényből 5 potenciális patogén volt. Ezen kórokozók betegséget válthatnak ki a legyengült immunrendszerű személyekben, például az idős vagy beteg emberekben, illetve a gyermekekben.
Ha ez nem lenne elég, a spongyákon tisztítása nem feltétlenül javít a helyzeten. A tanulmány szerint a 10 domináns baktériumból 2, melyek az emberre veszélyes Chryseobacterium hominis és a Moraxella osloensis rokonai, nagyobb arányban jelentek meg a rendszeresen tisztított szivacsokban.
Egert úgy véli, a klasszikus tisztítási módszerek nem segítenek, ugyanis egyes fajok – eddig ismeretlen okokból – sokkal ellenállóbbak a többinél. A jelenség ahhoz hasonlít, mint amikor bizonyos mikrobák átvészelik az antibiotikumos kezelést.
A kutató hozzátette, az egyik ellenálló baktérium jellegzetes szagot okoz, amely magyarázatot adhat az elhasznált szivacsok bűzére. Mivel az érintett mikroorganizmus a mosástól nem pusztul el, minél többet tisztítjuk a spongyát, annál erőteljesebb lesz a szaga.
A csapat következő célja az, hogy felmérjék, pontosan mennyire is veszélyesek a konyhai szivacsok, illetve, hogy miként lehetne megfelelő módon tisztítani őket. Egyelőre a legbiztonságosabb megoldásnak az tűnik, ha az ember hetente cseréli a szivacsot, a konyhából kikerült eszközöket pedig csak kevésbé higiénikus helyeken, például a kertben használja tovább.