Tudomány

Új vírust fedeztek fel egy brazíliai madárfajban

A São Pauló-i Egyetem Orvosbiológiai Tudományintézetének munkatársai olyan vírust fedeztek fel, amely brazíliai költözőmadarakat fenyeget.

A szakértők szerint csak a szerencsének köszönhető, hogy sikerült felfedezni a 15-ös típusú paramyxovírust, amely a baromfipestist okozó 1-es típusú paramyxovírussal tartozik egy családba. Az efféle a betegségek az emberre ugyan nem veszélyesek, de a vadon élő és a házi madarak számára halálosak lehetnek.

Luciano Matsumiya Thomazelli, a São Pauló-i Egyetem kutatója szerint aktívan monitorozzák a vándorló madarakat. A szakember kifejezetten a madár paramyxovírus 1, míg egy kollégája a madárinfluenza nyomait keresi.

Végül egy két vírus által okozott koinfekciót találtunk, az egyik betegség egészen addig teljesen ismeretlen volt

– mondta a kutató.

A csapat 2005 óta folytat helyszíni vizsgálatokat Brazília különböző pontjain. A szakértők célja az, hogy felfedezzék a madárinfluenzához és a baromfipestishez hasonló kórokozókat a helyi madarakban és egyéb vadállatokban. A kutatók a területre érkező új törzsek megjelenésének kockázatát is elemzik.

Az új vírust egy 2012-ben, Rio Grande do Sul államban befogott Bonaparte-partfutó mintáiban sikerült azonosítani. Annak megértéséhez, hogy a vírus pontosan mekkora kockázatot is jelent, újabb kutatásokra volt szükség.

A bizonyítékok már a kórokozó kimutatásakor azt sugallták, hogy a betegség nem fenyegeti az embert.

Thomazelli hozzátette, a vírus feltehetőleg dél-amerikai eredetű.

A kutatók a szabványos eljárást követték a minták elemzésekor. A csapat valós idejű PCR-technikát használt, mellyel a betegségek RNS-ét és DNS-ét lehet felfedezni a mintákban. A módszerrel a szakértőknek sikerült kimutatnia a madárinfluenza jelenlétét, a másik azonosított vírus ugyanakkor nem a keresett baromfipestis volt.

A csapat a minták egy részét elküldte a memphisi Szent Júdás Kutató Gyermekkórház munkatársainak, akik később szekvenálni tudták a teljes genomot. A szakértők legnagyobb meglepetésére a minta a madárinfluenza és egy egészen új kórokozó koinfekcióját tartalmazta. A brazil földművelésügyi minisztérium laboratóriumának későbbi elemzése megerősítette az új vírus felfedezését. Az analízisből az is kiderült, hogy a betegség nem jelent fenyegetést.

Ez megkönnyebbülés volt, különösen azt figyelembe véve, hogy Brazília a világ vezető fagyasztott baromfi exportőre

– mondta Thomazelli. A szakember hozzátette, bármely emberre veszélyes vírus nagy gondot okozna, különösen, ha a kórokozó a baromfikban is megjelenik. Szerencsére az új betegségnél nem ez a helyzet.

Bár viszonylag ritkán fedeznek fel új kórokozókat, manapság egyre többet azonosítanak a modern szekvenálási technikáknak köszönhetően. Két évvel ezelőtt még csupán a paramyxovírus 10 típusát különböztették meg, a kutatóknak most a tizenötödiket is sikerült megtalálnia.

(EurekAlert!)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.