Tudomány

Monszunkövető műholdat állított pályára India

A monszunok megfigyelésére alkalmas műholdat lőtt fel India az ország déli részén lévő Ándhra Pradés állambeli szriharikotai űrrepülőtérről.

Az indiai és francia szakemberek által kidolgozott egytonnás Megha-Tropiques elnevezésű műholdat három másik társával együtt sikeresen Föld körüli pályára állította az Indiai Űrkutatási Szervezet (ISRO) PSLV-C18 hordozórakétája, amelyet a Szátis Dhaván űrközpontból indítottak útnak.

A három nanoműhold – tíz kilogramm alatti berendezés – közül egyet a dél-indiai SRM Egyetem diákjai szereltek össze. A három kilogrammot nyomó Jugnu nevű társa a kanpúri Indiai Technológiai Intézetben, a harmadik pedig Luxemburgban készült.

A százmillió dolláros – átszámítva 21 milliárd forintos – összköltségű program megvalósulásához az indiaiak a műholdplatformmal és a hordozórakétával, a franciák pedig a legkorszerűbb tudományos műszerekkel járultak hozzá.

A Megha-Tropiques éjjel-nappal működőképes, és megfigyeli az időjárási változásokat. Naponta majdnem tucatszor halad át India felett, hogy szinte valós idejű tájékoztatást nyújtson a kutatóknak a felhőzet alakulásáról.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik