Tudomány

Baktériumok csinálhatnak esőt?

A szabad szemmel láthatatlan élőlények mindenhol ott vannak, a bőrön, a könyvekben, a Titanicon, a szendvicsben, a beleinkben és még a felhőkben is.

Egy amerikai tudósnak Alexander Michaudnak egy elképesztő ötlet jutott eszébe. Mikrobiológusként kitalálta, hogy az esőben élő baktériumokat fogja vizsgálni.

Ahányszor jégeső esett a környékén, mindegyikből mintát gyűjtött, és felfedezte, hogy körülbelül egyötöd teáskanálnyi olvasztott jégeső több mint ezer egysejtűt tartalmaz.

Megállapította, a felhőben baktériumok terjednek, melyek magukhoz vonzzák a vízmolekulákat, és együttesen alacsonyabb hőfokon fagynak meg, mint a tiszta víz. A zivatarfelhőben így keletkezett jéggócok végül jégesőt okoznak.

Más kutatók feltételezik, a baktériumok befolyásolhatják az időjárást is, sőt segítségükkel az üvegházhatást okozó gázok is visszaszoríthatók lehetnének a légkörből.

Egy francia tudós Pierre Amato a Clermont Egyetemről azt állítja, biológiai aktivitás mutatható ki a felhőkben 1500 méteres magasságban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik