Tudomány

Oxigénbár az első többsejtűeknek

Az első primitív élőlények baktérium-oázisokról szippantották be a friss oxigént több száz millió évvel ezelőtt.

A legkorábbi primitív oxigénalapú élet nem jöhetett volna létre a sekély sós vizek aljzatát beborító baktériumtelepek nélkül, állítja egy tanulmány.

Venezuelában a Los Roques lagúnában vizsgálták baktériumtelepeket kanadai tudósok, amikor erre a következtetésre jutottak.

A Los Roques magas sótartalmú vizei hasonló körülményeket biztosítanak a különleges oxigéntermelő baktériumtelepek létezésének, mint amelyek 630-520 millió évvel ezelőtt az Ediakara-fauna időszakában – a kambriumban – a sekélyebb tengerekben is kialakulhattak.

A lagúnában az oxigén szintje a felszínhez közeli vizekben túl alacsony lenne a bonyolultabb élőlények életben maradásához, azonban a baktériumtelepek alatt a napfényből energia termelés során oxigéndús réteg keletkezik salakanyagként.

A baktériumtelepek közvetlen környezetében tiszta majdnem a mai légköri nyomásnak megfelelő oxigénszint mutatható ki, melyek kedveztek az első primitív többsejtűek felbukkanásának.

A kanadai paleontológusok úgy gondolják, az ilyen rendkívül oxigéndús baktérium-oázisok jelenthették a többsejtű földi élet megjelenésének fő bázisát az oxigénszegény korai Földön. Ha nem lettek volna ilyen baktériumszőnyegek, az Ediacara-fauna különleges szivacsszerű élőlényeinek ma nyoma se lenne.

EDIAKARA FAUNA: MATRACTESTŰ FÖLDLAKÓK

Az ediakara-fauna a neoproterozoikum végéről, az ediakara időszakból származó, a világ több pontjáról előkerült fosszíliák által ismert élőlénytársulások összessége.

Ezek a legrégebbi életközösségek, melyekből többsejtű állatok ismertek. A név pontatlan, mivel egyrészt az életközösségeket nem csak állatok képezték, másrészt egyes élőlényekről az sem állítható biztosan, hogy állatok voltak.

Testüket folyadékkal kitöltött „matracszerű” részletekkel képzelték el, ezzel magyarázta a lenyomatok domborúságát. Mivel a faunában az egészen egyszerű, korong alakútól a bonyolult formákig sokféle szervezet előfordul, sokan kétségbe vonják, hogy egyetlen ősi, kihalt törzs képviselői lehetnének.

A lenyomatok egy részét a csalánozók, puhatestűek, ízeltlábúak és tüskésbőrűek közé sorolták, a kérdéses formákra pedig új csoportokat hoztak létre. Az egyik legérdekesebb lény a faunából a Tribrachidium, amely leginkább egy kettévágott narancsra emlékeztet. (forrás: Wikipedia)

AJÁNLOTT LINKEK:

Baktériumok segítették az első élőlények légzését (Nature)
Tudj meg még többet az Ediakara faunáról!
(Wikipedia)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik