Tudomány

Tollal divatoltak a Neander-völgyiek

A divatvilág ősibb múltra tekint vissza, mint ahogy eddig gondoltuk. Régészek bizonyítékot találtak a "tollimádó" ősemberek létezésére.

Távoli unokatestvéreink a Neander-völgyiek 44 ezer évvel ezelőtt is figyelmet fordítottak megjelenésükre, derül ki az olasz Fumane barlangban talált leletekről.

Az utókor számára megőrződött 660 madár csontjait megvizsgálva a Ferrarai Egyetem tudósai arra jutottak, hogy a tollakat szisztematikusan eltávolították a szárnymaradványokról.

Csakúgy, mint a kagylót a tollakat is viselhették a Neander-völgyiek ékszerként. Az sem kizárt, hogy egyszerűen díszítésre használták.

A Barcelonai Egyetem tudósa João Zilhão azt állítja nem csoda, hogy a Neander-völgyiek hamar felismerték a tollakban rejlő dekorációs lehetőségeket, hiszen már több bizonyítékot találtak műveltségükre.

Egy oxfordi tudós Thomas Higham kritizálja a Neander-völgyi divatról szóló elméletet. Szerinte túlértékelik napjainkban a vaskos ősembereket, a madárcsontokból egyszerűbb következtetéseket is le lehet vonni.

AJÁNLOTT LINKEK:

Kik voltak a Neander-völgyiek? (Wikipedia)

Bővebben az új tanulmányról (New Scientist)

A Fumane barlang további leleteiről (Anthropology.net)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik