Tudomány

Jönnek a géncserélt szuperkórokozók

Kutatók szerint az antibiotikumokkal megfékezhetetlen szuperbaktériumok korszaka következik.

Géncserék következtében olyan baktériumok alakulhatnak ki, amelyek ellenállnak szinte valamennyi ma használatos antibiotikumnak, és gyorsan terjednek, ezért vélhetően sok fejfájást okoznak majd az orvosoknak a következő években.

Robert Moellering a bostoni Harvard Egyetem orvosi fakultása, valamint a Beth Israel Deaconess Orvosi Központ kutatója szerint a legnagyobb figyelmet az NDM-1 jelű rezisztenciagén érdemli.

Az NDM-1 gén előfordulását brit kutatók augusztusi közleménye szerint Nagy-Britanniában, Indiában Pakisztánban és Bangladesben jelezték, Moellering leírása alapján azonban izolálták már Ausztráliában, az Egyesült Államokban, Izraelben, Törökországban, Kínában, Franciaországban, Japánban, Kenyában is.

Az új típusú rezisztenciagén, az NDM-1 az úgynevezett Enterobacteriaceae – bélbaktérium – törzseknél jelent meg.

A szerző emlékeztet rá, hogy az NDM-1 gént tartalmazó baktériumtörzsek többsége szinte minden forgalomban levő antibiotikummal szemben rezisztens, volt olyan eset, amikor csak kolisztinre, egy régebbi antibiotikumra volt érzékeny a kórokozó.

Moellering kiemeli, hogy szinte valamennyi ilyen fertőzés visszavezethető Indiába, ahol 2008-ban először azonosították baktériumtörzsekben az NMD-1 rezisztenciagént.

Az NDM-1 gént tartalmazó kórokozók terjedésének megelőzé­sére a szokásos eszközök használhatók: izoláció, kézfertőtlenítés és az antibiotikumok körültekintő alkalmazása.

AJÁNLOTT LINKEK:

Tanulmány az NDM-1-ről (New England Journal of Medicine)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik