Tudomány

A baktériumok vámpírja

A Staphyloccocus egyik formája képes "kiszívni" az emberek vérét.

Az úgynevezett MRSA baktérium a Staphyloccocus aureus egyik formája, egy olyan baktérium, mely a lakosság egyharmadának orra előtt ártalmatlanul él. Minden orvosságra immunis, és bizonyos emberekben ismétlődő és súlyos fertőzéseket okoz.

Az egyesült államokbeli Tennesseeben a Vanderbilt Orvosi Centrumban dr. Eric Skaar vezetőorvosnak és csapatának nemrégiben sikerült kimutatni, mi lehet annak az oka, hogy bizonyos emberek sokáig szenvednek Staphylococcustól – van akinek a húsát támadja meg -, egyeseken pedig észre sem venni a fertőzés jeleit.

A rejtély kulcsa az emberi vérben rejlik. Az MRSA szereti a vért. A szuperbaktérium azonban megválogatja áldozatait. Csak azokat támadja meg, akiknek a vére megfelelő mennyiségű vasat tartalmaz. A mikroba ilyenkor az erekbe férkőzik, s vámpír módjára szívja a vérből a vassal teli hemoglobint, mely a vér vörösvértestjeinek oxigénszállításáért felelős.

A Staphylococcus-fertőzéseket jelenleg hatékonyan tudják kezelni antibiotikumokkal, azonban a fertőzésre hajlamosító vértípussal rendelkezőknél újra és újra visszatérhetnek a panaszok.

STAPHYLOCOCCUS AUREUS

Az emberek bőrén, orrnyálkahártyáján, de székletében is megtalálható potenciális kórokozó.

Furunculust, cystitist, meningitiszt, szepszist; az enterotoxin-termelő törzsei ételmérgezést is okozhatnak.

Az MRSA a legtöbb országban meglehetősen gyakori a kórházakban, azonban gyakorisága egyre nő, és a tejedésének módja is változik.

Az antibiotikumok felfedezése előtti időben a baktérium által okozott fertőzések gyakran halálos kimenetelűek voltak.

AJÁNLOTT LINKEK:

MRSA: vigyázat, haza is viheti a kórházból! (Dr. Info)

Cikk a vámpírbaktériumról – angolul (Associated Press)

Szuper-ellenállóvá vált a legveszélyesebb baktérium (Origo)

Stapchylococcus aureus (Wikipedia)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik