Tudomány

Szuperbaktérium: Magyarországon még nincs

Az NMD-1 rezisztenciagén hazai felbukkanása ez idáig nem ismert.

Japánban már is kimutattak az antibiotikumoknak kiterjedten ellenálló, új típusú rezisztenciagént tartalmazó szuperbaktériumot, ezért kérdezték meg az MTI munkatársai Melles Máriától, az Országos Epidemiológiai Központ (OEK) főigazgató főorvosától, hogy Magyarországon jelenleg mi a helyzet.

Az egészségügyi intézmények a kiterjedten rezisztens baktériumtörzseket eddig is továbbküldték az OEK Bakteriológiai Referencia Laboratóriumába megerősítésre, illetve molekuláris biológiai vizsgálatokra. Az NDM-1 jelenlétét molekuláris biológiai módszerekkel lehet kimutatni.

Mint Melles Márta kiemelte, az említett laboratóriumban rendelkezésre áll az NDM-1 rezisztencia gén kimutatásához szükséges technikai felszerelés. A gént hazánkban egyelőre egyetlen baktériumban sem mutatták ki.

A főigazgató ismertetése szerint Magyarországon 2001 óta működik az Országos Epidemiológiai Központban a nemzeti bakteriológiai megfigyelő (NBS) rendszer, amely nyomon követi a klinikailag jelentős kórokozókat és a baktériumok antibiotikumokkal szembeni ellenálló képességét.

A SZUPERBAKTÉRIUM TERJEDÉSE A VILÁGBAN

Az NDM-1 gén előfordulását jelezték eddig Nagy-Britanniában, Indiában, Pakisztánban, Bangladesben, Ausztráliában, az Egyesült Államokban, Kanadában, Németországban, Hollandiában és Belgiumban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik