Az ezeréves kínai tojás nem feltétlenül ezeréves, de napokban előkerült ételek már azoknak számítanak, ugyanis összesen kétezerötszáz esztendőn át pihentek a föld alatt.
Az ételek arról árulkodnak, miként táplálkozhattak az ókori Kínában. A süteményt például a pékek kemencében sütötték, és kölest használtak hozzájuk. Eddig úgy gondolták, hogy az ókori egyiptomiaknál nagyjából ugyanabban az időszakban alakult ki a kenyérsütés, mint máshol. Most ez az elmélet megdőlni látszik. Kína északi részén nagyon ügyes pékek lehettek, ugyanis megelőztek sütési technikákban minden eddig ismert civilizációt.
EURÓPAIAK LEHETTEK A KÍNAI PÉKEK?
Az új leleteket a Kínai Tudományos Akadémiai régészei ásták ki a Subeixi temetőből Xinjiang tartományban. A hely fontos kulturális kommunikációs központ lehetett középnyugat Kínában. Az ételeket az ókori kínaiak az elhunyt mellé temették. A megtalált holttestek többsége tipikus európaiakra hasonlított, világos hajjal, mélyen ülő szemekkel és kiálló orral. A tizenkilenc eltemetett közül csak három volt mongoloid.
A régészek szerint, a sírokban nyugvó emberek egykor egy mezőgazdasági közösség tagjai lehettek. Az ételek mellett íjakat, nyergeket, mellvértet, csizmákat, késeket és egy pulóvert is találtak.
Az egyik tálban a mai La-Mian-hoz hasonló sárga tésztára, egy másik tálban zabkására és egy kalácsra, valamint kerek péksüteményekre, melyek a mai kínai hold süteményekre hasonlítanak leltek. A sütés nem tartozik a hagyományos ősi kínai konyhához. A tudósok szerint ennek ellenére a leletek azt mutatják, a sütés elterjedt technika lehetett Északnyugat-Kínában kétezer-ötszáz évvel ezelőtt.
AJÁNLOTT LINKEK:
Cikk angolul a kétezerötszáz éves ételekről (Discovery News)