Tech

Nem a Starliner utasai az első űrben rekedt asztronauták

Bill Ingalls / NASA via Getty Images
Bill Ingalls / NASA via Getty Images

Üzent a Starliner űrben rekedt asztronautáinak Frank Rubio, a leghosszabb időt a világűrben töltő amerikai – írja az AP. Rubio 2022-ben szintén egy űrhajó, a Szojuz MS-22 meghibásodása miatt ragadt a Nemzetközi Űrállomáson (ISS).

A férfi 2022. szeptember 21-én indult el az ISS-re, ahol végül csaknem kétszer annyi időt töltött, mint tervezte, összesen 371 napot.

Ezzel amerikai rekordot állított fel, a világcsúcstól viszont lemaradt: azt Valerij Poljakov orosz űrhajós tartja, aki 1994 és 1995 között 437 napot töltött el az űrállomás fedélzetén.

Rubio tehát első kézből ismeri a Starliner legénységének helyzetét, ezért üzent is Sunita Williamsnek és Butch Wilmore-nak, akik járművük meghibásodása miatt már csaknem 3 hónapja vannak a világűrben, és várhatóan további 5-öt maradnak.

A csúcstartó asztronauta azt tanácsolta kollégáinak, hogy maradjanak derűlátóak, és folytassák eddigi kiváló munkájukat. Rubio emellett példamutatónak nevezte a Starliner-legénység hozzáállását, akik rengeteg plusz munkát vállaltak magukra, és jól kezelték balszerencsés helyzetüket.

A munkánk része, hogy alkalmazkodjunk az ilyen váratlan helyzetekhez, és hogy a legjobbat hozzuk ki belőlük, ők pedig éppen ezt tették. Nagyon büszke vagyok rájuk

– fogalmazott.

A Starliner utasai utoljára júliusban beszéltek a nyilvánosság előtt helyzetükről, jóval azelőtt, hogy kiderült, csak 2025 februárjában térhetnek haza.

Rubio viszont korábban azt nyilatkozta, nem vállalta volna el a küldetést, ha előre tudja, hogy ennyi ideig tart majd. Ez idő alatt a négygyermekes apa ugyanis sok fontos családi eseményről maradt le, ráadásul a hosszú űrben töltött idő mentálisan is próbára tette.

Kapcsolódó
Mit csinálnak egész nap az űrben rekedt asztronauták?
Eredetileg egy hétre mentek az űrbe, a NASA azonban most bejelentette, hogy csak 2025 februárjában térnek vissza a Földre a Starliner űrhajó asztronautái. A Nemzetközi Űrállomás azonban nem szálloda, az ott tartózkodóknak számos nehéz feladatot kell naponta elvégezniük. Mutatjuk, miből áll az űrhajósok munkája.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik