Tech

Videó: hazatértek az űrben rekedt űrhajósok

Bill Ingalls / NASA via Getty Images
Bill Ingalls / NASA via Getty Images

Több mint egy év után visszatértek a Földre azok az űrhajósok, akik a Nemzetközi Űrállomáson rekedtek, miután kapszulájuk meghibásodott – írja a The Guardian. A három férfi szeptember 27-én épségben landolt Kazahsztánban.

Az űrhajósokat a Szojuz MS-22 vitte az űrállomásra, és azzal is érkeztek volna vissza, azonban egy űrszemét megsértette az eszközt, emiatt nem lett volna biztonságos azzal utazni. Szergej Prokopjev és Dmitrij Petelin orosz kozmonauta, valamint Francisco Rubio amerikai asztronauta így a tervezett 180 helyett 371 napot töltött a Földön kívül, utóbbi ezzel felállított egy rekordot is. Az űrhajósok számára februárban már küldtek egy új Szojuz űrkapszulát, de nem térhettek haza azonnal, ugyanis meg kellett várniuk, ameddig a helyükre új emberek érkeznek. A csapat így végül csak szeptemberben térhetett vissza a Földre.

Rubio azt nyilatkozta, nem vállalta volna el a küldetést, ha előre tudja, hogy ennyi ideig tart majd. Ez idő alatt a négygyermekes apa sok fontos családi eseményről maradt le, ráadásul a hosszú űrben töltött idő mentálisan is próbára tette.

Kapcsolódó
Senki nem élte túl ezt az űrküldetést
Az űrhajó látszólag gond nélkül ért Földet, a kapszula felnyitása után azonban igazi tragédiára derült fény.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik