Tech

Ezért lila az atlétikai pálya az idei olimpián

Pixsell/MB Media/Getty Images
Pixsell/MB Media/Getty Images

Akik követik az atlétikai megmérettetéseket a 2024-es párizsi olimpián, észrevehettek valami szokatlant: a hagyományos pirosas-narancssárgás színű burkolat helyett idén lila terepen küzdenek az elsőségért az atlétikai versenyeken. A ScienceAlert megtudta, mi az oka ennek.

Miután kiderült, hogy Párizs rendezheti meg az idei ötkarikás játékokat, a szervezők azt kezdték hirdetni, hogy ez lesz a legzöldebb és  legköltséghatékonyabb világverseny. Előbbit szolgálják többek közt a nagy port kavart kartonágyak is, valamint a lila futópálya is.

A szervezők azt találták ki, hogy mivel évente nagyjából tízmillió tonna tengeri herkentyűkből származó kagylóhéjat dobnak a szemétbe és vissza a tengerekbe, mi lenne ha ezt is újrahasznosítanák.

Emiatt 2021 óta az olasz Nieddittas beszállítócég félretette a francia fővárosnak a kagylók és osztrigák héjait, és ezeket használták az atlétikai pályák kialakításához. Ezek tökéletesítése három évig tartott, ám a szervezők szerint jól sült el, ugyanis ez lehet az eddigi leggyorsabb olimpiai pálya; két százalékkal gyorsabb, mint a 2020-as tokiói.

Újrahasznosítás

A hagyományos pályák gumiból készülnek, ám mivel a kagylóhéjak nagyrészt kalcium-karbonátból állnak, ami egy olyan rugalmas anyag, amit gyakran használnak gumi és padlózat megerősítésére, a szervezők úgy látták, hasznosabb lehet ezt újrahasznosítani. Ez az első alkalom, hogy az olimpiai atlétikai pályát lilára színezték, bár ez nem a kagylók miatt volt, csupán egy esztétikai döntés nyomán alakult így.

A szervezők szerint ez a megoldás amellett, hogy utat mutat a még szélesebb körű újrahasznosítása felé, közvetlen eredménye is volt.

Azáltal ugyanis hogy nem kellett legyártani a szokásos pályát, annyi károsanyag-kibocsátást előztek meg, mint amennyit egy dízelautó ereget ki 60 ezer kilométer alatt. Ezek ugyanakkor nagyrészt csak látszatintézkedések, ugyanis egy ekkora esemény megrendezéséhez óriási infrastrukturális fejlesztések kellettek: többek közt új metróvonal és ingatlanok is épültek a városban, amelynek nyomán a kibocsátás bizonyára jelentős mértékű volt.

Kapcsolódó
Mik ezek a furcsa foltok a sportolókon az olimpián?
Régóta látni már pirosas-feketés köröket a sportolókon. Mutatjuk, mit jelentenek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik