Tech

Szuperföldet találhattak egy közeli csillagnál

Cappan / Getty Images
Cappan / Getty Images

Egy új tanulmány alapján három, a Földnél nagyobb, úgynevezett szuperföld típusú bolygó kering a viszonylag közeli, HD 48948 jelű K-típusú csillag körül – írja az IFLScience. A legkülső közülük a lakható zónában van, ahol elvileg fennmaradhat a folyékony víz.

Bár az objektum tulajdonságainak megerősítéséhez további megfigyelések szükségesek, úgy tűnik, ez lehet a legközelebbi exobolygó, amelynek felszínén jó eséllyel adottak lehetnek a körülmények az élet számára.

Az eddig észlelt exobolygók többsége vagy gázóriás, vagy csillaga lakható zónáján kívül fekvő, esetleg mindig egyazon oldalát az anyacsillaga felé mutató kőzetbolygó, emiatt pedig alkalmatlan az általunk ismert életnek. A HD 48948 d potenciálisan kellemes környezetű lehet, a vele egy rendszerben lévő égitestek azonban valószínűleg túl forróak.

A HD 48948 tömege 67 százaléka a Napénak, és csillagunknál hűvösebb, illetve halványabb. Kozmológiai szempontból a szomszédban, mintegy 55 fényévre található a Zsiráf csillagképben. Mivel meglehetősen öreg, nagyjából 11,5 milliárd éves, elvileg bőven volt idő az élet kialakulására körülötte.

A tíz évet felölelő megfigyelések szerint az égitest olyan mintázatok szerint imbolyog, amelyek arra utalnak, hogy egy 7,3, egy 38 és egy 151 napos periódusban keringő bolygó gravitációja hat rá. Előbbi két objektum felszínén pokoli forróság uralkodhat, a harmadik, a HD 48948 d esetében viszont más lehet a helyzet, hőmérséklete hasonló lehet a földihez.

Az égitest tömege 10,59-szerese a mi bolygónkénak. Ez alapján szuperföldről vagy minineptunuszról lehet szó, az élet keresése szempontjából utóbbi lenne izgalmas.

Korábban egyes, hasonló technológiákkal megfigyelt bolygójelöltekről utóbb kiderült, hogy valójában nem léteznek, ám Dr. Shweta Dalal, az Exeteri Egyetem munkatársa és kollégái bíznak benne, hogy az általuk használt módszerekkel kiküszöbölték a hibákat. Ahhoz, hogy jobban megértsék a rendszert, további vizsgálatokra lesz szükség.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik