Tech

Mesterséges, öngyógyító bőrt hoztak létre robotoknak

Radu Bighian / Getty Images
Illusztráció.
Radu Bighian / Getty Images
Illusztráció.

Egy friss tanulmányban egy új típusú mesterséges bőrt mutatnak be – írja a Live Science. A jövő robotikája számára hasznosítható anyag az emberi bőrhöz hasonlóan képes gyógyítani magát.

Egyes szakértők régóta dolgoznak azon, hogy a mesterséges bőr révén emberközelibbé tegyék a gépeket, megfelelő rögzítési módszer nélkül azonban a felület zavaró módon lelóghat a fémvázról. Korábban gyakran apró kampókkal vagy gombaszerű formákkal próbálták áthidalni a problémát, ami ugyan megakadályozza a bőr elmozdulását, viszont a rögzítők kidudorodhatnak.

A most leírt módszer lényege, hogy a robot váza apró lyukakat tartalmaz, amelyekbe a mesterségesen növesztett bőr v alakú parányi horgokat rögzíthet. Ezek tartják a helyén az anyagot, amely sima és rugalmas marad.

A tenyésztett bőrt egy hidrofil, azaz folyadékot vonzó felületre helyezik, ami még inkább elősegíti a tapadást. Az új fejlesztés egyik előnye, hogy a robotok kisebb sérülései javítás nélkül, maguktól helyreállhatnak.

Takeucsi Sodzsi, a Tokiói Egyetem munkatársa és a csapat tagja szerint számos lépést kell megtenni, mielőtt a robotok a csapat módszereit alkalmazó bőrt viselhetnének.

„Először is robotokon alkalmazva még fokoznunk kell a tenyésztett bőr tartósságát és élettartamát, különösen a tápanyag- és nedvességellátással kapcsolatos problémák megoldásával” – emelte ki. Ez magában foglalhatja a bőrbe integrált erek kifejlesztését, emellett a bőr mechanikai szilárdságát is javítani kell többek között a tenyésztett bőr kollagénszerkezetének és koncentrációjának optimalizálásával.

Ahhoz, hogy működőképes legyen, az anyagnak olyan érzékszervi információkat kell közvetítenie a robothoz, mint amilyen a hőmérséklet vagy az érintés, emellett ellenállóvá kell válnia a biológiai szennyeződésekkel szemben. A kutatásokkal a szakértők azt is fel kell mérniük, hogy az arcizmok miként közvetítik az érzelmeket, ami pedig áttörést hozhat a sebészetben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik