Tech

Kellemetlen hibát találtak egy új iPhone funkcióban

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

A szeptember elején bemutatott iPhone 14 számos újítása mellett bemutatkozott az úgynevezett Crash Detection funkció is, amely baleset esetén automatikusan jelzést küld a hatóságoknak, megtámogatva mindezt a pontos helyrajzi adatokkal. Az új eszköz, bár kétségtelenül életeket menthet, az első hónapban inkább csak a hibájára fókuszálnak: nem csak baleset után, de hullámvasutazás közben is többször értesítette már a hatóságokat – írja a Verge.

Kapcsolódó
iPhone 14: az Apple bemutatta idei csúcstelefonjait
Terítéken az új iPhone-ok, Apple Watch-ok és az új AirPods.

Az Apple új készülékeiben és okosóráiban is helyet kapó rendszert szimulált autóbaleseteken tréningelték. A funkció úgy működik, hogy menet közben, a giroszkópot használva begyűjti a szükséges adatokat, és amint kiugró rendellenességet tapasztal, feldob egy figyelmeztetést a felhasználónak. Amennyiben ezt 20 másodpercen belül nem utasítja el, a készülék értesíti a mentőket.

Ekkor egy hangüzenetet játszik le, amely figyelmezteti a hatóságokat, hogy balesetet szenvedtél, és megadja nekik a tartózkodási helyedet is.

Ám úgy tűnik, sok olyan esetben is tárcsázza az eszköz a 911-et, amikor nem kéne. A Wall Street Journal riportere, Joanna Stern szerint a Cincinnati Warren megyéjében, ahol a Kings Island vidámpark található, az iPhone 14 megjelenése óta hat olyan segélyhívást kaptak a hatóságok, amelyet a parkban található utazások váltottak ki. A hangfelvételekhez hozzájutva tisztán hallatszanak a sikolyok a hullámvasúton, miközben a rendszer a baleset helyszínét rögzíti. A szakíró szerint más felhasználók is tapasztaltak hasonló problémákat vidámparkokban szerte az országban.

Az okostelefonokat amúgy sem érdemes hullámvasútra vinni, de ha már mindenképp így teszünk, érdemes addig letiltani a Crash Detection funkciót, vagy ami egyszerűbb, csak szimplán repülőgép üzemmódba helyezni a készüléket, így nem szolgáltatunk feleslegesen több munkát a mentősöknek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik