Tech

iPhone 14: az Apple bemutatta idei csúcstelefonjait

Apple
Apple

Hónapok óta lázban tartja a kütyük, de leginkább az Apple-termékek szerelemeseit az iPhone 14 széria érkezése, amiről rengeteg pletykát lehetett hallani az utóbbi időben. Szóba került a Mini széria elkaszálása, hogy helyette a Max és Plus modellekre kerüljön a hangsúly, de a kamerasziget elbúcsúztatásáról és a műholdas kommunikációról is sokat lehetett hallani. Az Apple magyar idő szerint szerda este hét órakor kezdődő eseményén pedig be is igazolódtak ezek a pletykák. Számos régóta várt innováció azonban elmaradt:

továbbra sincs USB-C töltő, ahogy a képernyőbe épített ujjlenyomatleolvasó is kimaradt a számításból.

Innováció tekintetében tehát elmaradt a nagy áttörés, árak terén viszont közel sem – legalábbis, ha a magyar piacot nézzük. A Pro Max széria csúcsmodellje jóval 900 ezer forint fölött van.

Kapcsolódó
Itt vannak az iPhone 14 magyar árai
Közel egymillió forint lesz a legerősebb iPhone 14.

iPhone 14 és 14 Plus

A szimpla iPhone 14 modell a tavalyi, 13-mas szériához hasonlóan 6.1 hüvelykes kijelzőt kapott, míg a Plus modell ennél jóval nagyobb, 6,7 hüvelykes panellel rendelkezik. A bejelentés szerint a sima iPhone és a Plus modell is megkapta az egy évvel ezelőtti Pro készülék – valószínűleg 3095 mAH-os – akkumulátorméretet, ami az ígéret szerint könnyedén kihúz majd egy teljes napot aktív használat mellett is. Chip tekintetében nem változtattak a tavalyihoz képest: továbbra is az A15 Bionic chip hajtja a rendszert. A mobilok öt színben lesznek elérhetők: fekete, fehér, világoskék, lila és piros. Hozzátették: az ütésállóságra is nagyobb figyelmet fordítottak, az előlapot ugyanis egy új fejlesztésű kerámia üveglap védi, ami az Apple szerint még jobban véd a leejtések ellen.

Apple

Kamerák tekintetében sincs áttörés az alapmodelleknél: az új iPhone 14-nél és a Plusnál is maradt a 12 MP-s főkamera – f/1,5-ös rekeszértékkel -, amin azonban a nagyobb szenzor miatt 49 százalékkal több fényt gyűjt be, így élethűbb fotókat kaphatunk. Az előlapi kamera megkapta a TrueDepth funkciót, és a mobilok történetében először az autófókuszt is. Egyelőre a notch is marad a kisebb szérián.

Ugyan a Huawei ebben beelőzte az iPhone-okat, az USA-ban és Kanadában novemberben elindítják a műholdas vészhívás funkciót. Ennek igénybevételéhez elég lesz egy műhold felé mutatni – ráadásul az ehhez szükséges app azt is megmutatja, merre kell néznünk. A funkció két évig lesz ingyenes. Emellett egy új, karambol-érzékelő (Crash Tracking) funkciót is kaptak a mobilok, amelyeket arra terveztek, hogy pontosan bemérjék, hol és mikor történt a baleset, és szükség esetén automatikusan értesítsék a hatóságokat. Az iPhone 14 szeptember 9-étől előrendelhető, és szeptember 16-án kerül a polcokra. A Plus viszont csak később, október 7-én lesz megvásárolható. Bár az amerikai nem változtak, a magyaroknak alaposan a zsebükbe kell majd nyúlniuk, ha meg akarják ezeket vásárolni:

  • iPhone 14 (128 GB): 449 990 Ft
  • iPhone 14 (256 GB): 509 990 Ft
  • iPhone 14 (512 GB): 629 990 Ft
  • iPhone 14 Plus (128 GB): 499 990 Ft
  • iPhone 14 Plus (256 GB): 559 990 Ft
  • iPhone 14 Plus (512 GB): 679 990 Ft

iPhone 14 Pro és Pro Max

A nagy dobást a prémium szériára tartogatta az Apple, amelyek teljesítmény tekintetében igencsak lehagyják a kistestvéreket. A Pro és a Pro Max csakúgy mint a sima és a Plus modell megkapta az teljes mértékben testre szabható Always-On Display funkciót, azonban az új, gyorsabb A16-os chip már csak az abszolút flagshipekbe került bele. Sajátossága a modellnek továbbá, hogy az előlapi képernyőszigettől, a notchtól is el lehet köszönni, helyette egy pirula alakú dinamikus panel kapott helyet, ami az értesítések hatására jelenik majd meg.

Apple

Főkamera tekintetében is nagy az ugrás a csúcsmodelleknél: 48 megapixeles főszenzort kapunk

, amelyet ráadásul egy quad pixel érzékelővel is kiegészítettek. A bejelentés szerint fotózáskor a szenzor háromszor több adatot gyűjt be, mint a korábbi modellek, és a rendszer utólag, egyesével élesíti a pixeleket a képeken. Így akár még belenagyítva is minőségi fotókat kaphatunk. A főkamera mellett két további szenzor kapott helyet – az Apple bejelentése szerint pedig akár négyszeres nagyítást is kihozhatunk fotózáskor anélkül, hogy szétesne a képünk. Emellett RAW formátumban is kimenthetjük fotóinkat, ami elsősorban a profiknak kedvez.

A videózáson is csiszoltak: az Action Mode-ban jobb képstabilizációt kapunk, a Cinematic Mode pedig akár a filmes minőségre, 4k/24 fps-re is képes. Ahogy a többi iPhone 14 modell, a Pro készülékek is megkapták a műholdas kommunikáció funkciót, valamint a Crash Detection rendszert is, tehát, ha baleset ér minket, azt a mobil érzékeli, és hívja a hatóságokat. A maximális tárhely mérete azonban nem változott: a hírekkel ellentétben nincs 2TB-s modell, továbbra is 1 terabájt a csúcs. A mobilokat szeptember 9-től lehet előrendelni, szeptember 16-ától pedig a boltokban is megvásárolhatók lesznek.

A csúcsmodellek ára nem igazán változott az Egyesült Államokban, idehaza viszont – valószínűleg az infláció miatt – egy kisebb vagyont kell kipengetni a legnagyobb tárhelyű Pro Max modellért.

  • iPhone 14 Pro (128 GB): 569 990 Ft
  • iPhone 14 Pro (256 GB): 629 990 Ft
  • iPhone 14 Pro (512 GB): 749 990 Ft
  • iPhone 14 Pro (1 TB): 869 990 Ft
  • iPhone 14 Pro Max (128 GB): 629 990 Ft
  • iPhone 14 Pro Max (256 GB): 689 990 Ft
  • iPhone 14 Pro Max (512 GB): 809 990 Ft
  • iPhone 14 Pro Max (1 TB): 929 990 Ft

Apple Watch

Az Apple Watch Series 8, csakúgy mint az új mobilok, megkapta az Always-On Displayt, aminek köszönhetően folyamatosan láthatjuk a képernyőt, lezártan is. Vízállóra, porállóra, és ütésállóra tervezték az eszközt. Az okosóra ára 399 dollár és 499 dollár között változik majd az USA-ban, kiviteltől függően. Itthon 209 990 forintért lesz megvásárolható a belépő szintű modell, míg a ledrágább 400 ezer forint fölött lesz.

Ahogy arról korábban már lehetett hallani, elsősorban a nőkre gondolva egy hőmérsékletmérőt is elhelyeztek az Apple Watchban.

Kapcsolódó
A terhességet is kiszúrhatja az Apple új órája
Fontos új funkciót kaphat az Apple Watch Series 8.

A Series 8 megkapta az úgynevezett Cycle Tracking funkciót, ami elsősorban a nőknek segít. Ezzel a lehetőséggel le tudják követni menstruációs ciklusukat, és ovulációs időszakukat – mindezt úgy, hogy az adataik külön védelemben részesülnek. Az óra 5 másodpercenként méri a felhasználó testhőmérsékletét, és akár a 0,1 Celsius-fokos különbséget is meg tudja állapítani. Továbbá azt is kimutatja az óra, ha a ciklus eltér a megszokottól, és erről figyelmeztetést küld. Az érzékeny adatokat WatchID, FaceID, és PIN-kód védi, így az Apple sem férhet hozzá azokhoz az engedélyünk nélkül.

Apple

A telefonokhoz hasonlóan az okosórák is megkapták a Crash Tracking funkciót, vagyis karambol esetén önállóan segítséget tud hívni az óránk. Barométer, mikrofon és GPS-t is van az eszközben, és akár 1 millió órányi adat rögzítésére is képes lehet a bejelentés szerint. Ráadásul az adatokat ebben az esetben is a kütyün tárolják majd, így a vállalat nem fér hozzá azokhoz az engedélyünk nélkül. Az Apple új órájának egyetlen töltése 18 órás üzemidőt biztosít, a Low Power módot kihasználva pedig akár 36 órát is kicsikarhatunk belőle – mindezt relatíve kevés funkcióvesztéssel.

Az okosóra-cunami itt még nem ért végett, ugyanis bemutatták az SE-szériát is, ami funkcióit tekintve nem sokban különbözik a Series 8 modelljeitől, az ára viszont jóval barátságosabb. A kezdő modellért Magyarországon 129 990-ot kell fizetni.

Az okosóra-panelen végül egy új modellt, az Apple Watch Ultrát is bemutatták, amit elsősorban a sportolókra szabtak. Az okosóra egy új, programozható gombot, plusz mikrofont és nagyobb, 36 órára elegendő akkumulátort kapott. Sőt, akár 60 órát is ki lehet belőle csikarni, emellett pedig új funkcióként SIM-et is helyezhetünk a készülékbe. Az Ultra azokra is gondol, akik extrémsport közben sérülnek meg: értesítést küld a közelben lévő felhasználóknak, és egyedi, beazonosítható hangot ad ki. Az Ultráért súlyos árat kérnek: 799 dollárba, átszámítva 317 ezer forintot kérnek, ennél azonban a magyar modell ára bizonyára jóval magasabb lesz.

AirPods

A második generációs AirPod Pro megkapta az új H2-es chipet, valamint az új, jobb térbeli hangzást biztosító funkció, a Spacial Audio is bemutatkozik. Emellett fejlettebb aktív zajszűrést is kap a füles, ami az előző modellhez képest kétszer több külső hangot tud kiszűrni utazás közben.

A Touch Control opcióval apró ujjhúzással tudjuk állítani a hangerőt.

Egyetlen töltés hat óra zenehallgatást biztosít, ami 33 százalékos javulás az előző modellhez képest. A bejelentés szerint a dokkoló egyszeri feltöltése 30 órát biztosít, ami szintén nem rossz. Ezt egyébként a Lightning-kábel mellett vezeték nélkül is lehet majd tölteni. Az új AirPods Pro ára 249 dollár lesz, Magyarországon pedig 129 990 forintért lesz beszerezhető.

Apple

Ajánlott videó

Olvasói sztorik