Tech

Ezek voltak a legnagyobb orosz álhírek a háború 100 napja alatt

Hiroto Sekiguchi / Yomiuri / The Yomiuri Shimbun via AFP
Hiroto Sekiguchi / Yomiuri / The Yomiuri Shimbun via AFP

Az EUvsDisinfo, vagyis az Európai Külügyi Szolgálat East StratCom Task Force kiemelt projektje egyetlen képre gyűjtötte a legfontosabb orosz dezinformációkat a háború első 100 napjáról.

A  háború kitörésekor a legfontosabb dezinformáció az volt, hogy az ukrán neonácik népirtást folytatnak Ukrajnában (erre nincs bizonyíték), illetve az, hogy a nyugat támogatja mindezt. Az oroszok

azt is állították, hogy nem bántanak civileket a „speciális katonai műveletek” során.

Februárban és márciusban, mikor az orosz hadsereg Kijevet próbálta bevenni, a fő narratíva az volt, hogy az Egyesült Államok és az Európai Unió volt a háború kiváltó oka, amelyek náci államot hoztak létre Ukrajnában. Az oroszok azt állították, hogy Zelenszkij elnök elhagyta Kijevet, és hogy az ukránok emberi pajzsként használják a civileket a harcokban.

Márciusban, amikor az orosz hadsereg mészárlást rendezett Bucsában, Mariupolban és Iprinyben, azzal próbálták enyhíteni a helyzetet, hogy azt állították: Ukrajna csak megrendezte az egészet, és hamisak a képek és a videók, amelyeket a helyszínekről készítettek. Azt állították, hogy a Mariupolban lebombázott kórházban nácik állomásoztak, és a bucsai mészárlásról készült felvételekkel akarják elterelni az ukránok a figyelmet az országban működő biolaborokról. Később azt a narratívát is elindították, hogy ezekben a laborokban oroszok ellen kifejlesztett biofegyvereket készítettek, és ezeket a létesítményeket közvetlenül Joe Biden fia támogatta. Azt is állították, hogy Ukrajna áll a kramatorszki vasútállomás elleni támadás mögött.

Áprilisban a fő narratíva az volt, hogy az ukránok nem engedik menekülni a civileket a támadás alatt álló területekről, ezzel szemben az oroszok próbálják elkerülni a civil áldozatokat. Az oroszok azt is letagadták, hogy megtámadták volna a zaporizzsjai atomerőművet, és ezt csak a nyugat találta ki azért, hogy fenntartsa az oroszellenességet.

Májusban Finnország NATO-csatlakozása is terítékre került, az orosz dezinfó szerint a finn lakosság tulajdonképpen nem is akart csatlakozni – sőt, mind Finnország, mind Svédország bele van rángatva akaratuk nélkül a helyzetbe. Arról is szóltak az álhírek, hogy Finnország NATO-csatlakozása megsért valamilyen egyezményt az oroszokkal.

Júniusban aztán még mindig tartotta magát az a hír, hogy az európaiak támogatják a neonáci megmozdulásokat. Elkezdtek arról is beszélni az oroszok, hogy a szankciók illegálisak, illetve hogy Lengyelország magának akarja Ukrajna egyes területeit. Az is szárnyra kapott, hogy az ukránok búzával fizetnek a fegyverekért a nyugati országoknak.

Ami a statisztikákat illeti (amelyek nem álhírek, hanem megerősített forrásból származó adatok): 100 nap alatt 8533 biztos civil áldozatot tartanak számon, ebből 262 gyerek. 6,8 millió menekült hagyta el Ukrajnát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik