Tech

Orosz Telegram-csoportokban terjed, hogy az ukránok piszkos bombát gyártanak

Ed JONES / AFP
Ed JONES / AFP

Az Atlantic Council digitális kriminalisztikai kutatólaboratóriumának elemzése szerint az orosz Telegramon az a hír járja, hogy az ukránok piszkos bombát építenek. A Readovka csatorna félreértelmezte Rafael Grossi, a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség igazgatójának nyilatkozatát, és arra következtetett, hogy a zaporizzsjai atomerőmű területén tárolt radioaktív anyagokból piszkos bombák, vagyis radioaktív és hagyományos anyagokat is tartalmazó robbanó fegyverek készülnek.

Grossi az erőmű látogatása után kijelentette, hogy ott 30 000 kilogramm plutóniumot és 40 000 kilogramm dúsított uránt tárolnak, és megjegyezte: „reméljük, hogy eljutunk oda, hogy megelőzhessünk… egy problémát, különben előfordulhat, hogy néhány száz kilogramm atomfegyverre felhasználható anyag eltűnik. Ez az, ami jelenleg éjjelente ébren tart minket”. A Readovka Grossi megjegyzései alapján arra utalt, hogy az ukránok tömény plutóniumot és uránt használtak piszkos bomba előállításához. A csatorna továbbá arra is célzott, hogy ha bizonyos anyagok hiányoznak, arról nem az oroszok tehetnek, hanem

biztosan az az oka, hogy Ukrajna piszkos bomba készítéséhez használta őket.A Telegram csatorna állítása paradox, mert a piszkos bomba nem egyenlő az atomfegyverrel. A piszkos bombákhoz radioaktív anyagot kell elhelyezni robbanóanyag mellett, ami felrobbanva szétterjeszti a radioaktivitást a környező területen, de nem eredményez nukleáris detonációt vagy ahhoz hasonlót.

Az Energoatom, az ukrajnai atomerőművek üzemeltetéséért felelős állami vállalat azt mondta: „sem katonai célokra felhasználható uránt, sem plutóniumot nem tároltak és nem is tárolnak a Zaporizzzsja atomerőműben. Az üzemanyag-kazettákat igen, de ez egy teljesen más történet”.

Hasonló narratívákat osztott meg a Kreml tulajdonában lévő Szputnyik, valamint a Kreml-barát Telegram csatornák, a Signal és a Strana.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik