Tech

Belsős tégla szivárogtat a veszélyes oroszbarát hackercsoporttól

Bill Hinton / Getty Images
Bill Hinton / Getty Images

Több ezer belsős beszélgetést hoztak nyilvánosságra a Conti nevű zsarolószoftver-csoporttól, akik korábban Oroszország mellett kötelezték el magukat az orosz-ukrán háborúban – írja a Gizmodo. Nem is akárki szerezte meg ezeket az üzeneteket: egy belsős tégla szivárogtatott.

A nyilvános üzenet azt mondja ki, hogy a Conti teljesen Oroszország mellett kötelezi el magát, és kritikus ukrán infrastruktúra ellen tervez támadást. Úgy tűnik, ez a kijelentés bőven elég volt az egyik hackernek ahhoz, hogy a csoportból több ezer beszélgetést szivárogtasson ki.

Kapcsolódó
Van egy olyan szelete a háborúnak, amelyben Ukrajna áll nyerésre
Újfajta háború tanúi lehetünk, amit a kibertérben egyelőre magasan Ukrajna ural.

A titkos üzeneteket a tégla megosztotta a VX-Underground malware-kutatócsoporttal, ami teljes terjedelmében közzétette itt. Orosztudás és rengeteg szabadidő nélkül nagyon nehéz átnyálazni a kiszivárogtatott szöveget, de az üzenetek között találhatók fájlmegosztó oldalakra mutató hivatkozások, feltörési útmutatók és számos egyéb kedvesség, amelyek árthatnak az eszközöknek, ha rájuk kattint, így érdemes inkább szakemberekre bízni a feldolgozásukat.

A kiszivárogtatott üzenetek között vannak olyanok is, amelyek miatt a Conti tagjai kifejezetten idegesek lehetnek: bitcoin-kifizetésekről szóló szövegek, vagy váltságdíj-tárgyalások szövegei, amelyek a Conti és az áldozataik között zajlottak. 2021 közepéig a csoport több mint 25 millió dollárnyi zsarolóprogram-kifizetést gyűjtött össze több mint 100 áldozatától. A Conti jobbára olyan cégeket céloz meg, mint a Shutterfly, vagy a bűnüldözési és egészségügyi rendszereket szerte a világon.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik