Tech

Ez a legjobb dolog, ami egy tévével történhet

A tévék egyre okosabbak, egyre több hasznos funkció és egyre több eszközt lehet a méretes képernyőkre kötni, ugyanakkor a folyamatos fejlődés jó pár extra csatlakozót és kábelt hoz magával. Ezektől még egy jó darabig nem fogunk megszabadulni, de a Samsung ennek ellenére is igyekszik kényelmesebbé tenni az életünket, méghozzá sikerrel.

Manapság egy valamire való okostévén van legalább három HDMI port, ugyanennyi USB, optikai csatlakozó a komolyabb hangrendszereknek, Ethernet aljzat, 3,5 mm-es jack a fejhallgatóknak, az antenna- és koaxkábel helyeiről nem is beszélve.

Forrás: Berecz Valter / 24.hu

A modernebb tévékre ráköthetünk egyszerre akár több konzolt (Xbox One, PS4, Nintendo Switch stb.), Apple TV-t, Chromecastet, külső HDD-t, soundbart, teljes 5.1-es hangrendszert, fülest, set top boxot, a kábelen érkező tévés jeleket biztosító vezetékről nem is beszélve.

Ezeket néha cserélgetni kell, főleg, ha külső meghajtóról játszunk le filmeket és zenéket, olykor pedig új készüléket kötünk rá, vagy régit húzunk le a tévéről.

Aki foglalkozott már ilyesmivel, az tudja, hogy a csatlakozók legtöbbször a tévé hátsó részén találhatók, jobb esetben a burkolat oldalán, de általában így is kényelmetlen elérni őket, főleg, ha a tévénk egy erre kialakított szekrényben kapott helyet, esetleg a falra szereltük.

Fotó: Karancsi Rudolf / 24.hu

A legismertebb gyártók közül eddig egyedül a Samsung jött rá, hogy a gyakran használt csatlakozókat nem túl okos dolog a tévé hátára helyezni, sőt a dél-koreai gyártó mérnökei rögtön úgy orvosolták a problémát, hogy a komolyabb modelljeiknél a bemenetek és aljzatok már eleve nem a készüléken kapnak helyet. A cég megoldása One Connect Box névre hallgat, és ez az egyik legjobb dolog, ami egy okostévével történhet.

CSAK EGY FEKETE DOBOZ

Ezt a kiegészítőt a 49 coltól 88 colig terjedő sík és ívelt QLED-készülékei (Q7, Q8, Q9 sorozat) mellé csomagolja a Samsung, és hiába beszélünk plusz egy eszközről, amit el kell helyezni a lakásban, a vele járó előnyök bőven túlszárnyalják azt a tényt, hogy helyet kell találni a 3 cm magas, 11,5 cm mély és 36,2 cm széles fekete doboznak.

Fotó: Karancsi Rudolf / 24.hu

A One Connect Box egyik legnagyobb pozitívuma, hogy minden egyes csatlakozó ezen kapott helyet: 4 HDMI, 3 USB 2.0, optikai hangkimenet, Ethernet-csatlakozó, foglalat a tuner kártyának, továbbá a koax-kábel és az antennákhoz tartozó vezetékek bemenetei.

A doboz mindössze egyetlen optikai kábellel csatlakozik a tévéhez,

és ha ezt bedugtuk, akkor többé nem kell a készüléket forgatni, vagy a hátlapján matatni, ha cserélnénk valamelyik vezetéket, vagy új letöltött tartalmakkal felvértezett külső HDD-t kötnénk a készülékre.

Fotó: Karancsi Rudolf / 24.hu

A boxnak hála eleve könnyebben el lehet rendezni a vezetékeket, és további előny, hogy a kiegészítőt az okostévével összekötő alig észrevehető optikai kábel egyrészt meglehetősen rugalmas, másrészt kifejezetten vékony, így az elhelyezése nemcsak könnyű, de nem is annyira szúrja a szemet – ez főleg akkor fontos, ha a képernyőt a falra szereljük, és onnan hullik alá a vezeték. Ráadásként nem kevesebb, mint 5 méternyi zsinór áll a rendelkezésünkre, így egyáltalán nem kötelező, hogy a One Connect Box a tévé mellett kapjon helyet.

A dobozt – némi túlzással – oda tesszük, ahová csak szeretnénk: lehet közvetlenül a képernyő mellett, de akár a szoba másik végében is, esetleg az összes befutó vezetékkel együtt könnyedén „elrejthetjük” valahová, ha nem szeretnénk, hogy a box és a kábelrengeteg folyamatosan a szemünk előtt legyen.

Galéria
Fotó: Karancsi Rudolf / 24.hu

A Samsung egyedi kiegészítője éppen ezért nemcsak kifejezetten praktikus, de nagy segítség lehet abban is, hogy a lehető legesztétikusabban oldjuk meg a hatalmas képernyőre csatlakozó, mindig extra vezetékkel járó eszközök elhelyezését.

KISTESTVÉR

A fent látható One Connect Box alapvetően a csúcskategóriás QLED-készülékek mellé jár, viszont a fekete doboznak létezik egy „kistestvére”, amit a 49-től 82 colig terjedő Ultra HD megjelenítésére képes LED tévéi (konkrétan az MU7002, MU7052, MU8002 és MU9002 sorozat) mellé csomagol a Samsung.

Fotó: 24.hu/Karancsi Rudolf

Ez a variáns abban különbözik a fenti verziótól, hogy a méretét tekintve valamivel kisebb, viszont nem ultravékony optikai kábellel csatlakozik a tévéhez, nem találunk rajta Ethernet-csatlakozót, csak két USB-nek jutott hely, illetve a tuner kártyákat sem tudjuk ide helyezni – a hiányzó aljzatok ebben az esetben mind a tévé hátán kaptak helyet.

Ha lehetne kütyüvel házasodni, ezt a tévét bizony elvenném
A Samsung legújabb okostévéje nemcsak kiváló képet biztosít, de az egyik legpraktikusabb készülék, amihez az elmúlt években szerencsénk volt.

A kisebb One Connect Box persze így is remek kiegészítő, és a nagytestvérhez hasonlóan olyan extra, ami nagyban befolyásolhatja a döntésünket, ha új készülék vásárlására adjuk a fejünket. Egy több százezer forintos, vagy akár milliós összegbe kerülő tévé esetében ugyanis már nemcsak az fontos, hogy kiváló legyen a képminőség, de az sem árt, ha a készülék praktikus, és igyekszik kielégíteni minden igényünket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik