Tech tesztlabor

Az atomháború hangulata adja el a Samsung okoskarkötőjét

A Samsung már jó ideje jelen van a viselhető okoskiegészítők piacán, és a Gear Fit-termékcsaládjuk a kifejezetten jól sikerült termékek sorát bővíti. Az egyik legújabb modelljük a Gear Fit 2 Pro kiválóan ötvözi az okosórák és az fitneszkarkötők legfontosabb tulajdonságait, ráadásul egy ingyenes frissítésnek hála még a posztapokaliptikus Fallout rajongóit is képes elvarázsolni.

Az okosórák/fitneszkarkötők egyáltalán nem nélkülözhetetlenek a mindennapokban, a legtöbb ember élete anélkül is teljes, hogy valaha hordott volna ilyesmit, viszont kétségtelen, hogy egy normális példány tényleg tud olyan pluszt nyújtani, amiért érdemes lehet kifizetni pár tízezer forintot.

A Samsung ezen a téren kifejezetten jól vizsgázott az elmúlt években, hiszen a Gear Fit-termékcsalád tagjait viszonylag elfogadható áron kínálják, és az egymást követő készülékek egész komoly fejlődést tudtak felmutatni.

IGEN, EZ BIZONY EGY PIP-BOYOS WATCHFACEFotó: 24.hu / Karancsi Rudolf

A legújabb modell a Gear Fit 2 Pro, ami annyiban különbözik a Gear Fit 2-től, hogy már a 22810:2010 ISO szabvány alapján készült, tehát 50 méter mélységig vízálló, így ezt nemcsak a zuhany alatt állja meg a helyét, de már arra is képes, hogy úszás közben kövesse nyomon a teljesítményünket.

SPORTOSAN ELEGÁNS

Akárcsak elődje, a Gear Fit 2 Pro is egy kifejezetten jól kinéző okoseszköz, ami se nem túl nagy, sem nem túl kicsi, a súlya mindössze 34 gramm, a hajlított kialakításnak köszönhetően kiválóan simul a csuklóra, ráadásul két szíjméretben (Small és Large) kapható, így jó eséllyel mindenki megtalálhatja azt a változatot, amit kényelmesen viselhet a mindennapokban.

A GEAR FIT 2 PRO FOLYAMATOSAN KÉPES MÉRNI A PULZUSUNKATFotó: 24.hu / Karancsi Rudolf

Nálunk a teljesen fekete, L-es verzió járt, de ebből a modellből létezik valamivel sportosabb stílust kölcsönző piros/fekete változat is. A készülék dobozában magát a kütyüt és az USB-s töltőállomást találjuk, extra szíj nem része a csomagnak, az eredeti gumi kialakítás viszont cserélhető, amennyiben nem lennénk megelégedve vele, vagy a méretválasztás ellenére sem találnánk kényelmesnek.

A Gear Fit 2 Pro legfontosabb része a hajlított, természetes fénynél is tiszta és éles képet biztosító 1,5 colos, 216×432 pixel felbontású AMOLED kijelző, illetve a hátlapon található, a bőrfelülettel érintkező szenzorok, amiknek köszönhetően a készülék képes arra, hogy viselés közben folyamatosan mérje a pulzusunkat.

Hardver szempontjából egy kétmagos, 1 GHz-es Exynos 3250 processzort kapunk, amit 512 megabájt RAM és 4 gigabájt háttértár egészít ki (ebből nagyjából 2 szabadon használható), továbbá a már említett pulzusmérő mellett kapunk saját GPS-t, barométert, giroszkópot és gyorsulásmérőt is.

DOLGOZNAK A SZENZOROKFotó: 24.hu / Karancsi Rudolf

GYORS, ÁTLÁTHATÓ, EGYSZERŰ

A kütyön a Samsung saját fejlesztésű Tizen operációs rendszere fut, amibe igen nehéz lenne belekötni: a szoftver az érintésérzékeny kijelző és a kütyü jobb oldalán található két gomb használatával vezérelhető, a rendszer használata bárki számára pár perc alatt elsajátítható.

A beépített szenzoroknak hála a Gear Fit 2 Pro kiválóan érzékeli a mozdulatainkat, a csuklónkat megemelve azonnal életre kel a képernyő, és ujjmozdulatokkal navigálhatunk a menükben.

A fentről lefelé történő simítással például kapunk egy gyors menüt, ahol állíthatunk a fényerőn, bekapcsolhatjuk a ne zavarj és az úszáshoz fontos water lock (kikapcsolja az érintőkijelzőt, és a mozdulatra akitválódó kijelzőt) funkciót, illetve elérhetjük a zenelejátszót, amivel kezelhetjük a kütyüre másolt zenéket vagy a Bluetoothon kapcsolódó telefonunk zenés applikációját.

EGYSZERŰ MOZDULATOKKAL MINDEN PILLANATOK ALATT ELÉRHETŐFotó: 24.hu / Karancsi Rudolf

Jobbra húzó mozdulattal a telefonról érkező értesítések hívhatók elő, míg balos mozdulattal nyolc egymás után következő alkalmazást érhetünk el. Alapesetben itt az elmúlt 24 óra aktivitásait mutató log, a lépésszámláló, a pulzusmérő, a lépcsőzést számláló, az edzéseket kezelő és az időjárást mutató appok kapnak helyet, de a sorrendet és az appokat kedvünk szerint variálhatjuk.

A jobb oldali alsó gombbal bekapcsolható a képernyő, aktív állapotban pedig előjön egy görgethető menü, amiben a beállítások mellett megtalálható az összes app (nemcsak a balos mozdulattal elérhető nyolc), többek között az időzítő, a stopper, a naptár vagy éppen a kávé- és vízbevitelt számon tartó alkalmazások. A jobb felső gombbal pedig visszafelé lépkedhetünk a megnyitott appok menüi/felületei között.

AZ ÉRINTÉSÉRZÉKENY KÉPERNYŐ MELLETT KÉT GOMB IS SEGÍTI A NAVIGÁLÁSTFotó: 24.hu / Karancsi Rudolf

A fő képernyőn a választott watchface függvényében kapunk információkat, de jó esetben láthatjuk az időt, a dátumot, az akksi állapotát, állandó mérés esetén a pulzusunkat, a megtett lépéseket, a megmászott emeleteket, az elégetett kalóriát, sőt akár a fogyasztott vizek és kávék számát is.

Új watchface a képernyő nyomva tartását követően választható: a készüléken alapból található jó pár darab, de az okostelefonos Gear Fit alkalmazáson belüli áruházból újakat is könnyedén letölthetünk.

Mi itt leltünk rá a legendás Fallout alapján készült Pip-Boy 3000 variánsra, amit telepítve egészen új értelmet nyert a Gear Fit 2 Pro.

Az ingyenes watchface nemcsak posztapokaliptikus videojáték Vault-Boy kabalafigurájának animált verzióját varázsolja a kijelzőre, de az aktiválás után az egész főképernyő úgy néz ki, mintha tényleg a Fallout-játékokból ismerős futurisztikus kiegészítőt, a Pip-Boyt hordanánk magunkon, ezzel igazi atomháborús hangulatot kölcsönözve a mindennapjainknak.

MINDEN FALLOUT-RAJONGÓ ÁLMAFotó: 24.hu / Karancsi Rudolf

Ez elsőre nem tűnik fontos dolognak, és talán még a Samsung sem ismerte fel ennek a jelentőségét, de a különleges watchface komoly fegyvertény a készülék mellett.

A tesztünk során rengetegen csodálkoztak rá az ötletes megoldásra, és akadtak olyanok is, akik csak emiatt gondolkodtak el a készülék megvételén, mondván „ez az első meggyőző érv egy smartwatch mellett” és az „eddigi legjobb reklám Samsung okosóra beszerzésére”.

MOZOGJ MÁR!

A Gear Fit 2 Pro persze nemcsak jól néz ki és könnyen kezelhető, de ami a legjobb, hogy alapvetően jól működik. Legelőnyösebb tulajdonsága, hogy önmagában is megállja a helyét, tehát nem szükséges egy okostelefon és egy azon futó alkalmazás, ha szeretnénk mérni és nyomon követni a napi aktivitásainkat és edzéseinket – utóbbiból a futás és úszás mellett akár kerékpározás, túrázás, ellipszis- és taposógép is választható, de a jóga és a felülés is „mérhető”.

Fotó: 24.hu / Karancsi Rudolf

A kütyü szoftvere ráadásul nemcsak letisztult és villámgyors, de számos intelligens funkcióval rendelkezik. Az egy dolog, hogy mindent magától mér, de emellett rendszeresen jelzi, hogy ideje lenne mozognunk kicsit, sőt automatikusan felismeri, ha például egy nagyobb sétát teszünk.

Ilyenkor megváltozik a fő kijelző, kiemeli a legfontosabb adatokat, és jelzi nekünk, hogy kifejezetten jó, amit csinálunk.

A 24 órás logban a mozgás mellett visszakövethető az alvás minősége is (amennyiben nem vettük le éjszakára a készüléket), illetve minden fontosabb kategóriában (lépések száma, megtett emeletek, kalória) beállíthatunk célokat, amiknek a teljesítéséről (vagy annak hiányáról) is tájékoztat a rendszer.

A Gear Fit 2 Pro legnagyobb előnye egyébként pont az, hogy folyamatosan tájékoztat arról, hogy mennyire vagyunk aktívak, és ha látjuk, hogy alig tettünk meg 4000 lépést egész nap, akkor motiválhat, hogy kicsi összeszedjük magunkat, lépcsőzzünk valamennyit, vagy gyalogoljunk két villamosmegállót.

A SAMSUNG HEALTH ALKALMAZÁSBAN SZÉPEN NYOMON KÖVETHETJÜK A TELJESÍTMÉNYÜNKET ÉS AZ ALVÁST ISForrás: 24.hu

Így leírva persze ez nem tűnik soknak, de ha rendszeresen odafigyelünk arra, hogy teljesítsük a magunknak beállított célokat, az hosszú távon biztos pozitív eredménnyel jár, ráadásul a külön telepíthető Samsung Health alkalmazásban mindezt összevethetjük az étel- és folyadékfogyasztással, így ez a kütyü tényleg segíthet abban, hogy kicsit jobban odafigyeljünk magunkra.

VAN HOVÁ FEJLŐDNI

Ugyanakkor bőven akadnak olyan területek, ahol még van hová fejlődnie a Gear Fit-családnak. A szenzorok például messze nem tökéletesek: a lépésszámlálóval nincs gond, a kalória elég relatív, a barométer viszont pontatlan, akkor is képes lépcsőzést mérni, mikor erre egyáltalán nincs lehetőség.

A Gear Fit 2 Pro a komoly sportolóknak szintén nem jó választás, egy jól összerakott alkalmazást ez a rendszer nem helyettesít, ugyanakkor az Androidosok ezúttal jobb helyzetben vannak, ugyanis a Google operációs rendszerét futtató telefonoknál valamivel szélesebb az elérhető appok száma, de a kütyüre iOS-en is ott vannak az olyan lehetőségek, mint a Fit Evolution, a MapMyRun vagy épp az Endomondo.

A GEAR FIT APPBAN RÉSZBEN TESTRE SZABHATÓ A KEZÜNKRE KERÜLŐ KÜTYÜ – Forrás: 24.hu

Persze iOS fronton elég komoly előrelépés már az is, hogy a Samsung végül csak megoldotta, hogy a Gear Fit-termékek egyáltalán használhatók legyenek almás készülékekkel. Mi egy iPhone 7-el összekötve használtuk a tesztpéldányt, és elégedettek vagyunk a „casual-élménnyel”.

Az egyetlen igazán fájó pont az akkumulátor élettartama, ami a rendszeresen érkező értesítések, az állandó pulzusmérés és a folyamatosan használatban lévő barométer mellett a legjobb esetben is másfél napnyi használatot biztosított újratöltés nélkül.

Mindent egybevéve viszont pozitív véleménnyel vagyunk a Gear Fit 2 Próról, ami a 60000 forintnál kezdődő áráért igényes kivitelt, normális hardvert, kiforrott és jól használható szoftvert, illetve olyan funkciókat biztosít, amik ugyan nem nélkülözhetetlenek, de mégis pluszt adnak a mindennapokban.

TÖBB MACSKÁT A HARDVERTESZTEKBE!Fotó: 24.hu / Karancsi Rudolf

Ha pedig valaki sokallja ezt az összeget, az már 50000 Ft alatt hozzájuthat a tavalyi Gear Fit 2 modellhez, ami tudja a cikkben írtakat, a vízállóság nélkül, így maximum az úszásnál kell lemondani a viseléséről.

Galéria
Fotó:24.hu/Karancsi Rudolf

Ajánlott videó

Olvasói sztorik